Antena 3 CNN Politică Marcel Boloș: "Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă" | România consumă mai mult decât produce

Marcel Boloș: "Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă" | România consumă mai mult decât produce

Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitor, susţine ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Boloș: "Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă" | România consumă mai mult decât produce
Sursa foto: Marcel Boloș/ Facebook
de Silvia Preda    |    02 Aug 2023   •   22:19

Marcel Boloș a avut, miercuri, o ședință de lucru cu premierul Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care ar trebui să genereze "efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și după 2024".

"Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. Tocmai de aceea, pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați", spune Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor mai spune că primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: "să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public".

"Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat. Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană", precizează ministrul Boloș.

În ceea ce privește măsurile ficale, Marcel Boloș precizează că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare.

Citeşte şi: Marcel Boloş anunţă debirocratizarea României: Posturile de conducere se reduc cu 30%. Dispare funcţia de şef de birou

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close