Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, despre măsurile de sprijin a românilor cu venituri mici: "Vor putea fi finanțate din fonduri europene"

Marcel Ciolacu, despre măsurile de sprijin a românilor cu venituri mici: "Vor putea fi finanțate din fonduri europene"

Măsurile de sprijin a românilor cu venituri mici vor putea fi finanțate din fonduri europene, a spus președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu după întâlnirea avută luni cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Marcel Ciolacu, despre măsurile de sprijin a românilor cu venituri mici: "Vor putea fi finanțate din fonduri europene"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    28 Mar 2022   •   19:16

„Măsurile PSD pentru susținerea românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază și prevenirea abandonului școlar vor putea fi finanțate din fonduri europene.

Asta am discutat astăzi cu domnul Comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-am transmis că România are nevoie de sprijin și acces la programe de finanțare europeană pentru a face față crizelor multiple cu care ne confruntăm”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.

Acesta spune că a insistat asupra necesității relaxării regulilor privind deficitul bugetar, a prelungirii cu încă un an a posibilității de absorbție a banilor europeni aferenți exercițiului financiar 2014-2020, dar și în privința flexibilizării PNRR, pentru a face față provocărilor actuale, în mod special pe componenta investițională.

Președintele Camerei Deputaților spune că și-a exprimat încrederea că noile cheltuieli generate de fluxul de refugiați, sprijinul umanitar sau impactul sancțiunilor asupra economiilor vor fi luate în considerare în cadrul noilor orientări ale Comisiei privind politicile bugetare.

Comisarul european Paolo Gentiloni efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 28 – 29 martie 2022.

Peste 3 milioane de români vor primi cupoane de la stat pentru alimentele de bază. Cine se încadrează

Social democrații au propus săptămâna trecută, în Coaliție, un pachet de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici. O decizie în acest sens ar urma să fie luată spre sfârșitul acestei săptămâni, la întoarcerea premierului Nicolae Ciucă.

PSD propune acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, susțin surse din PSD.

Potrivit surselor citate de acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni (până la sfârșitul anului) vor beneficia:

  • persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 persoane)
  • persoane cu dizabilitati (800.000 persoane)
  • pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (2.349.517 pensionari).

Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Finanțelor ar fi vorba despre 3.468.517 de beneficiari iar suma estimată este de 693.734.000 milioane euro până la sfârșitul anului, - 0,27% din PIB estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Pentru cea de-a doua măsură care prevede susținerea elevilor care provin din familii cu venituri mici se vor acorda vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022) pentru alimente, rechizite și haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale.

La studiu de impact se estimează o sumă de 32.760.000 euro adica 0,012% din PIB estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close