Antena 3 CNN Politică Marea Înfruptare din Bistriţa-Năsăud: Fotbal şi folclor uninominal în cursa pentru Parlament

Marea Înfruptare din Bistriţa-Năsăud: Fotbal şi folclor uninominal în cursa pentru Parlament

Marea Înfruptare din Bistriţa-Năsăud: Fotbal şi folclor uninominal în cursa pentru Parlament
29 Oct 2008   •   09:23

În judeţul Bistriţa-Năsăud par s se fi adunat cei mai mulţi candidaţi din rândul profesiilor liberale. Zona e cunoscută ca un fief al democrat-liberalilor, dar surprizele la alegerile parlamentare sunt posibile. Iată cum se prezintă Marea Înfruptare din Bistriţa-Năsăud.
Antrenament cu fratele fotbalistului Viorel Moldovan
38 de politicieni candidează pentru cele patru posturi de deputat şi două de senator puse la bătaie la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Dacă s-ar ţine seama de scorurile electorale obţinute de partide la alegerile locale din iunie, judeţul ar putea fi considerat un adevărat fief pentru PD-L şi lista sa de candidaţi. În iunie, PD-L a câştigat alegerile la nivel judeţean cu un rezultat de peste 35 de procente, fiind secondat de PSD, 28,55% şi PNL 17,12%.
Cele mai des întâlnite profesii în rândul candidaţilor sunt cele de profesori, rectori universitari, jurişti, avocaţi şi oameni de afaceri.Principalale trei formaţiuni politice au mizat în lupta electorală atât pe notorietatea unor foşti sau actuali parlamentari, cât şi pe persoane cunoscute pe plan local datorită vieţii cultural-sportive.
Este cazul parlamentarului liberal Ioan Turc, care se va confrunta în colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, cu preşedintele interimar al PD-L Bistriţa, Adrian Moldovan, fratele internaţionalului de fotbal Viorel Moldovan. În această cursă mai este antrenat şi fiul prefectului de Bistriţa-Năsăud, Zsolt Szilagyi (UDMR).
Rubedenii de lux
Urmând exemplul altor lideri PD-L, preşedintele filialei judeţene, deputatul Ioan Oltean, şi-a rezervat un bazin electoral lejer, Colegiul 3, în care nu are de-a face cu nume sonore ale politicii.
Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan, se va lupta pentru un nou mandat în colegiul 2 cu fostul său coleg de partid, migrat la PD-L, Vasile Marc. Interesant este faptul că omul liberalilor pentru acest colegiu, Ioan Deneş, este frate cu primarul oraşului Beclean, social-democratul Nicolae Moldovan. Acesta din urmă a ales să-l susţină nu pe fratele său, ci pe colegul de partid, Radu Moldovan.
Doamna cântecului năsăudean intră în politică
La rândul lor, peremiştii îşi pun toate speranţele în liderul local, deputatul Ioan Aurel Rus care se va lupta pentru votul electoratului din colegiul 4 cu fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Ioan Andreica (PD-L) şi fostul şef al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Ioan Ţintean (PNL).
Cântăreaţa de muzică populară Valeria Peter Predescu, supranumită ?doamna cântecului năsăudean?, reprezintă attu-ul pe care PNG-CD va marşa pentru a încerca marea cu degetuil la nivelul unuia dintre cele două colegii senatoriale ale acestui judeţ. PSD a aruncat o politiciană în lupta pentru scaunul de senator al colegiului, în persoana Adrianei Pană, preşedintele organizaţiei judeţene de femei.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri Ioan Oltean
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close