Antena 3 CNN Politică Maria Grapini: În România, nu numai că încă se folosește metoda gropile de depozitare, dar am ajuns să preluăm deșeurile altor state membre

Maria Grapini: În România, nu numai că încă se folosește metoda gropile de depozitare, dar am ajuns să preluăm deșeurile altor state membre

Europarlamentarul Maria Grapini cere un răspuns public din partea ministrului mediului privind situația importurilor de deșeuri.

Maria Grapini: În România, nu numai că încă se folosește metoda gropile de depozitare, dar am ajuns să preluăm deșeurile altor state membre
Sursa foto: Maria Grapini/Facebook
de S.T.    |    11 Apr 2020   •   14:57

„Domnule Costel ALEXE, Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor
Domnule Ludovic ORBAN, Prim-ministru al României,

În baza informațiilor apărute în presă, privind posibilele importuri de deșeuri toxice, m-am
autosesizat și vă rog să informați, public, dacă este adevărat, sau nu, că România importă deșeuri toxice din alte state și dacă urmează să vină și alte transporturi de acest fel. Vă atașez un articol din presa italiană, în care se face referire la un asemenea transport, precum și la firma care se ocupă de importarea deșeurilor toxice din Italia pe întreg teritoriul României.

Consider că, în urma evenimentelor recente, doar în București, această practică trebuie să înceteze. România are oricum mari probleme de mediu și este sub observația Comisiei Europene, cetățenii din mai multe localități reclamă aerul irespirabil din cauza arderii necontrolate a deșeurilor, importurile de deșeuri ar aduce încă un grav efect asupra sănătății românilor.

România are, în continuare, mari probleme în ceea ce privește managementul deșeurilor toxice. Folosirea gropilor de gunoi reprezintă o metodă primitivă și toxică pentru cetățeni de a scăpa de gunoiul menajer sau industrial.

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, aceste deșeuri periculoase se ard, în condiții deosebite de siguranță, și, totodată, se recuperează energie prin arderea lor. În România, nu numai că încă se folosește metoda gropile de depozitare, dar am ajuns să preluăm deșeurile altor state membre. Am ajuns să dăm foc în aer liber acestor deșeuri, noaptea, ca hoții, adică ilegal, prin firme obscure, iar cetățenii resimt acest lucru. Ne trezim cu incendii în zone în care nu se justifică o astfel de aprindere bruscă, pentru că se dă foc, pe ascuns, la deșeuri.
Nu se poate, domnule Ministru al Mediului, domnule Prim-ministru, ca în plină criză de coronavirus, când oamenii se confruntă cu probleme respiratorii, dumneavoastră să permiteți continuarea acestei practici dăunătoare.

Vă rog să confirmați, sau să infirmați, aceste informații apărute în presă și să sistați orice fel de import de deșeuri toxice”, a scris Maria Grapini pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Maria Grapini europarlamentar deseuri
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close