Antena 3 CNN Politică Mărirea prerorgativelor prezidenţiale, unul din elementele de bază al raportului Comisiei de analiză a Constituţiei

Mărirea prerorgativelor prezidenţiale, unul din elementele de bază al raportului Comisiei de analiză a Constituţiei

Mărirea prerorgativelor prezidenţiale, unul din elementele de bază al raportului Comisiei de analiză a Constituţiei
Sursa foto: Traian Basescu
13 Ian 2009   •   21:10

Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România îşi va prezenta mâine, 14 ianuarie, raportul asupra textului fundamental al ţării. Chiar dacă în toamna anului 2008, preşedintele Traian Băsescu excludea varianta introducerii republicii prezidenţiale ca formă de stat, este de aşteptat ca semnatarii raportului să propună mărirea prerorgativelor prezidenţiale, mai ales în domeniul deblocării crizelor şi conflictelor instituţionale.
În compania actorilor politici dar şi a reprezentanţilor societăţii civile, şeful statului va prezenta în cadrul unei festivităţi găzduite la Palatul Cotroceni, Raportul final al Comisiei prezidenţiale de analiză a regimului politic şi constituţional din România şi odată cu el şi intenţiile sale în domeniul gestionării viitoarelor crize instituţionale ce ar putea apărea în relaţia Parlament-Guvern.
La acest raport au contribuit o serie de serie de specialişti în domeniul juridic, coordonaţi de către expertul în drept constituţional, Ioan Stanomir. Documentul a fost finalizat de altfel încă din noeimbrie 2008, dar Băsescu a preferat să nu-l supună dezbaterii publice în plină campanie electorală.
Potrivit unor informaţii apărute în presă la acea vreme, modificările propuse de Comisia prezidenţială ar creşte considerabil prerorgativele prezidenţiale în raport cu Parlamentul şi cu Guvernul. Unul din aceste atribuţii ar privi uşurarea dreptului şefului statului de a revoca şi de a propune membri ai Guvernului şi chiar de a dizolva Parlamentul.
La rândul său, Traian Băsescu a făcut cunoscut faptul că nu este neapărat partizanul republicii preyidenţiale, ci mai degrabă al introducerii unui mecanism mai eficient pe care să-l poată folosi pentru deblocarea crizelor: ?Ori să dizolve Parlamentul, ori să dizolve Guvernul, una din două, nu trebuie mai mult? declara Băsescu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: raport Constitutie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close