Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Băsescu şi Boc au promis că la deconcentratele din Secuime nu vor fi schimbări

Marko Bela: Băsescu şi Boc au promis că la deconcentratele din Secuime nu vor fi schimbări

Marko Bela: Băsescu şi Boc au promis că la deconcentratele din Secuime nu vor fi schimbări
Sursa foto: marko bela
08 Mai 2009   •   00:40

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat , la Miercurea Ciuc, că şeful statului şi prim-ministrul României nu se ţin de cuvânt, în ce priveşte situaţia instituţiilor deconcentrate din judeţele Harghita şi Covasna, el susţinând că ambii i-au promis că directorii maghiari nu vor fi schimbaţi.

În cadrul unei discuţii libere cu presa, Marko Bela a afirmat, joi după amiază, la Miercurea Ciuc, că înainte de ?89 Partidul Comunist Român a avut o strategie bine pusă la punct în ceea ce priveşte schimbarea raportului etnic pe pământul secuiesc. Preşedintele Uniunii a susţinut că această activitate a încetat după 1990, dar există încă forţe politice care încearcă să servească acestui scop, fapt dovedit şi de demiterea pe criterii politice a directorilor şi directorilor adjuncţi ai deconcentratelor.

?Reprezentanţii Partidului Democrat au mai avut o încercare de politizare a conducerii deconcentratelor. Le-am spus în repetate rânduri că trebuie să păstrăm raportul etnic şi oamenii competenţi. Fiecare guvern a făcut anumite schimbări, dar a avut grijă de criteriile profesionale?, a spus preşedintele UDMR, care a mai adăugat că în urma discuţiilor pe care le-a purtat cu reprezentanţii partidelor politice aflate la guvernare, cu prim-ministrul României, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu, a obţinut promisiunea că în judeţele Harghita şi Covasna nu se vor atinge de componenţa etnică a conducerii deconcentratelor.

?Înainte de integrarea României în UE a mai existat o încercare de acest gen şi, după ce am avut o discuţie cu preşedintele de atunci al Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, le-am atras atenţia că UE nu ar fi de acord cu demiterea conducerii deconcentratelor în acest mod şi imediat s-au calmat spiritele. Acum, însă, ei cred că, existând diferite probleme, acest lucru va trece neobservat?, a mai spus Marko Bela.

El a adăugat că aproape zilnic primeşte semnale, nu numai din judeţele Harghita şi Covasna, dar şi din alte zone ale ţării, unde există un procent ridicat de cetăţeni români de naţionalitate maghiară despre demiteri pe crirterii politice. În context, liderul UDMR a dat exemplul judeţului Satu Mare, unde, după cum a susţinut Marko Bela, inspectorul general adjunct de etnie maghiară a fost demis din funcţie,scrie Newsin.

?Nu ştiu ce are prezenţa specialiştilor maghiari într-o astfel de instituţie, care veghează asupra şcolilor maghiare şi româneşti, cu politica. Nu înţeleg cum îşi permit guvernanţii să îndepărteze specialiştii maghiari din astfel de instituţii?, a spus preşedintele Uniunii.

Marko a anunţat că UDMR nu va admite o astfel de atitudine din partea guvernanţilor, şi, în acelaşi timp, a subliniat că aceste schimbări dăunează relaţiilor interetnice.

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close