Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Comunitatea maghiară are potenţialul de a decide "cine să intre în turul doi"

Marko Bela: Comunitatea maghiară are potenţialul de a decide "cine să intre în turul doi"

Marko Bela: Comunitatea maghiară are potenţialul de a decide "cine să intre în turul doi"
Sursa foto: Marko Bela
22 Apr 2009   •   17:03

Maghiarii dispun de potenţialul de a decide "din primul tur cine să intre în turul doi" a avertizat preşedintele UDMR, Marko Bela. Liderul Uniunii a declarat că în prezent formaţiunea sa se află în dilemă având de ales între dorinţa comunităţii pe care o reprezintă de a avea un candidat prezidenţial sau susţinerea unui candidat al altui partid.
"Părerile sunt destul de împărţite în UDMR, va fi foarte greu să decidem, fiindcă sunt mai multe întrebări. Dacă UDMR nu are candidat propriu, atunci ce facem, susţinem un alt candidat sau pur şi simplu ne retragem din competiţie şi lăsăm pe seama electoratului să decidă, deci pe conştiinţa fiecăruia", a afirmat Marko.
Preşedintele Uniunii a precizat că un sondaj realizat la nivelul maghiarilor din România a dovedit că aceştia ar dori să voteze un candidat propiu pentru Cotroceni, cel puţin în primul tur de scrutin.
"La comanda noastră s-a făcut un sondaj de opinie publică şi acolo marea majoritate optează pentru a avea propriul candidat, dar, în ceea ce priveşte UDMR, colegii, politicienii noştri din teritoriu, opiniile sunt destul de împărţite", a spus Marko.
Preşedintele UDMR a apreciat că varianta ca Uniunea să nu aibă un candidat propriu şi nici să nu susţină un alt candidat nu ar fi "foarte utilă" şi nici "nu prea se potriveşte cu o formaţiune politică serioasă, care în orice moment are o opinie clară".
"O altă variantă, să avem propriul nostru candidat, se poate bineînţeles, dar se va pune şi a doua întrebare şi anume pe cine să avem ca şi candidat", a declarat liderul UDMR.
O decizie în acest sens va fi luată numai după alegerile pentru Parlamentul European. În UDMR, o parte din conducere nu vede raţiunea susţinerii unui candidat propriu în condiţiile în care până acum acesta a funcţionat mai mult ca o locomotivă pentru promovarea listei cu candidaţi parlamentari ai Uniunii. Cum alegerile parlamentare nu se mai suprapun cu cele prezidenţiale suportarea financiară a unei campanii pentru Cotroceni nu şi-ar mai regăsi utilitatea practică, susţin surse udemeriste.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale candidat sondaj
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close