Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Incidentul petrecut la vizita preşedintelui Ungariei, ?o gafă foarte mare?

Marko Bela: Incidentul petrecut la vizita preşedintelui Ungariei, ?o gafă foarte mare?

Marko Bela: Incidentul petrecut la vizita preşedintelui Ungariei, ?o gafă foarte mare?
Sursa foto: Marko Bela
17 Mar 2009   •   14:42

Incidentul legat de venirea preşedintelui Ungariei în România, László Sólyom, pentru a sărbători Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost de fapt "un accident", "o gafă foarte mare", a declrat marţi, liderul UDMR, Marko Bela. Preşedintele Uniunii s-a pronunţat însă pentru închiderea cât mai rapidă a subiectului pentru a nu se contribui la "tensionarea climatului interetnic" din România.
"Din punctul meu de vedere, ar fi bine să închidem acest capitol cât mai repede şi să considerăm că a fost o deviere de la direcţia pe care o urmăm şi ar trebui să o urmăm cu toţii. Nu e un incident, ci un accident care trebuie cât mai repede depăşit şi, bineînţeles că trebuie să se spună ceea ce este de spus în legătură cu cele întâmplate. Avem obligaţia să învăţăm din acest caz şi în acelaşi timp avem obligaţia să încercăm să închidem acest capitol", a spus Marko,
În opinia liderului UDMR, această "gafă foarte mare" ar fi putut să ducă la "tensionarea climatului interetnic" din România. El a pledat pentru strângerea relaţiilor dintre cele două ţări prin realizarea unui partneriat strategic. "Calea noastră, direcţia, traseul spre Europa Centrală, în mod firesc, este spre vest, considerentele economice, la fel, ne sugerează şi ne impun un astfel de parteneriat strategic şi, în astfel de condiţii, prezenţa, venirea, vizita, demnitarilor din Ungaria aici în România, demnitarilor din România în Ungaria nu numai că ar trebui să fie firească, ci ar trebui să fie de dorit", a spus Marko.
Ministerul ungar al Afacerilor Externe va formula astăzi o poziţie în legătură cu evenimentele legate de trecerea frontierei româno-ungare de către preşedintele Ungariei, László Sólyom, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al MAE ungar, relatează MTI, citat de RADOR.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti va înmâna marţi autorităţilor de la Bucureşti respectivul document, care reprezintă o notă cu poziţia oficială a MAE ungar. Simultan, ambasadorul României la Budapesta ar urma să fie convocat la sediul MAE ungar pentru a i se înmâna şi domniei sale respectivul document.
Preşedintele Ungariei László Sólyom ar fi fost silit să vină în România cu maşina pentru a fi prezent la încheierea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 15 Martie, după ce autorităţile române nu au aprobat aterizarea avionului său prezidenţial.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR vizita gafa sarbatoare
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close