Antena 3 Politică Marko Bela: Ne-am săturat de jegul politicii româneşti şi să fim conduşi de alţii care au distrus ţara

Marko Bela: Ne-am săturat de jegul politicii româneşti şi să fim conduşi de alţii care au distrus ţara

16 Noi 2009   •   02:47
Marko Bela: Ne-am săturat de jegul politicii româneşti şi să fim conduşi de alţii care au distrus ţara
Sursa foto: marko bela

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică seară, la o acţiune electorală la Târgu Mureş, că maghiarii s-au "săturat" de "jegul politicii româneşti" şi să fie "conduşi de alţii, care au distrus ţara, au distrus Ţinutul Secuiesc şi au distrus Ardealul".
Preşedintele UDMR a făcut această declaraţie în limba maghiară, în faţa a aproximativ 5.000 de persoane strânse la Sala Sporturilor din Târgu-Mureş, la manifestarea centrală de campanie a candidatului UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor.

"Ne-am săturat de tot ce am văzut, de ce scrie în fiecare zi în ziare, de jegul politicii româneşti", a spus Marko Bela, adăugând că maghiarii s-au "plictisit" de politicienii români care "nu pot spune şi nu pot oferi nimic acestui popor, în afară de a-i arăta pe maghiari cu degetul", transmite Mediafax, citându-l pe liderul maghiar.

"Ajunge! Ne-am săturat să fim conduşi de alţii, ce au distrus ţara şi Ţinutul Secuiesc, acest giuvaier care este Ardealul, această ţară minunată unde toate neamurile au existat şi au creat culturi de valoare. Ajunge să ne spună alţii ce să fie în Ardeal şi în Secuime. Noi ştim mai bine", a spus Marko Bela.

El a subliniat că aceasta nu înseamnă că maghiarii nu vor să se mai implice în politica românească, ci, dimpotrivă, vor să-şi asume "responsabilităţi pentru viitorul ţării".

Preşedintele UDMR a mai spus că dacă mai mulţi maghiari ar fi votat la Târgu-Mureş, acum n-ar mai avea parte de "ruşinea" de a i se ridica statuie "unui militar care a tras asupra revoluţionarilor în 1989" (generalul Ştefan Guşă, pentru care Consiliul Local Târgu-Mureş a votat amplasarea unei statui în oraş - n.r.).

Marko Bela a mai afirmat că atunci când UDMR a fost în guvern "ţara mergea mult mai bine".

"Avem încredere în Kelemen Hunor. Vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră. E vorba de pielea noastră şi ştiu că vom lua decizii pentru întreaga populaţie, bune. Nu împotriva altora, ci respectându-i pe alţii vrem o Europă unde merită să trăim noi toţi. Votaţi-l pe Kelemen Hunor", şi-a încheiat Marko Bela discursul în limba maghiară.

Ulterior, în faţa jurnaliştilor, întrebat de aceştia despre declaraţia sa privind "jegul politicii româneşti", Marko Bela şi-a nuanţat afirmaţiile, arătând că nu se referea la toţi candidaţii, ci la o stare de fapt, la retorica actuală din politica românească, în care se practică atacul la persoană.

"Dumneavoastră nu v-aţi săturat? Eu m-am săturat, e adevărat. Bineînţeles că fac o diferenţă între candidaţi şi nu încerc să-i bag în aceeaşi oală, dar în general retorica vieţii noatsre politice este caracterizată de această polemică permanent, atacuri la persoană şi în acelaşi timp nu ni se oferă nimic, nici în ceea ce priveşte starea social extrem de precară a societăţii, nici în ceea ce priveşte
ieşirea din situaţia de criză", a spus liderul UDMR.

Întrebat despre declaraţia sa privind politicienii care au distrus Ardealul, Marko Bela a arătat că Ardealul ar trebui să fie "locomotiva" României, dar că nu este din cauza celor întâmplate în urmă cu decenii.

"În deceniile trecute, Ardealul a ajuns unde a ajuns. Deci o infrastructură extrem de deficitară, o stare economic extreme de deficitară, în unele zone o sărăcie mai mare decât în celelalte zone ale ţării, în timp ce Ardealul, prin trecut, prin tradiţii, prin tot potenţialul, ar trebui să fie locomotive acestei ţări. Şi nu este, dn păcate. Şi când am spus acest lucru, l-am spus în interesul acelui Ardeal unde maghiarii constituie numai 25 la sută. Restul sunt români, care au nevoie de o astfel de viziune, la fel ca şi maghiarii", a adăugat Marko Bela.

Antena3.ro

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close