Antena 3 CNN Politică Marko Bela şi Laszlo Tokes vor discuta ideea listelor comune pentru alegerile europarlamentare

Marko Bela şi Laszlo Tokes vor discuta ideea listelor comune pentru alegerile europarlamentare

Marko Bela şi Laszlo Tokes vor discuta ideea listelor comune pentru alegerile europarlamentare
Sursa foto: Marko Bela, Laszlo Tokes
28 Ian 2009   •   18:30

Politicienii comunităţii maghiare strâng rândurile într-o încercare de a ajunge la un dialog comun pentru a participa pe liste comune la viitoarele alegeri europarlamentare. Preşedintele UDMR Marko Bela se va întâlni vineri, la Târgu Mureş, cu liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes pentru a purta discuţii această temă.
"Vineri, 30 ianuarie, la ora 15,00, la Casa Bernády din Târgu Mureş, o delegaţie a UDMR, condusă de preşedintele Uniunii, Béla Markó, se va întâlni cu preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, episcopul László Tőkés, şi cu alţi conducători ai CNMT", se arată într-un comunicat al Uniunii.
Întâlnirea are loc la invitaţia episcopului reformat,Laszlo Tokes care i-a transmis, în ianuarie, preşedintelui Uniunii, prin intermediul unei scrisori deschise, propunerea conlucrării pentru o listă comună de candidaţi ai comunităţii maghiare pentru alegerile europarlamentare. Episcopul a susţinut că se impune reluarea discuţiilor bilaterale între organizaţiile civice din jurul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de europarlamentarul maghiar, şi UDMR, iar o temă bună de discuţii ar putea fi scrutinul european din vara acestui an.
Chiar dacă vor participa la discuţii, liderii UDMR sunt sceptici în privinţa unui eventual succes. Totuşi, surse din UDMR susţin că Tokes ar fi devenit mai maleabil după ce Partidul Civic Maghiar, principalul său susţinător, nu s-a putut dovedi o alternativă politică reală şi un concurent serios pentru UDMR la alegerile locale şi parlamentare.
Discuţii similare au fost purtate cu Tokes şi înainte de ultimele alegeri europarlamentare din 2007, atunci când radicalii maghiari nu au acceptat să candideze pe listele Uniunii, iar Marko Bela nu a fost de acord cu constituirea unei liste comune în numele comunităţii maghiare. Eşecul tratativelor i-au costat pe liderii UDMR un mandat în Parlamentul European, ei obţinând numai două locuri prin proprii candidaţi. Laszlo Tokes a reuşit să câştige un mandat de europarlamentar, candidând ca independent şi cumulând voturi atât din partea etniei maghiare, cât şi a românilor cu drept de vot.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close