Antena 3 CNN Politică Marko Bela: UDMR nu a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate în limba maghiară

Marko Bela: UDMR nu a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate în limba maghiară

Marko Bela: UDMR nu a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate în limba maghiară
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Mai 2013   •   12:18
Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela afirmă că Uniunea nu a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate de stat în limba maghiară, însă "acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente", iar la UMF Târgu Mureş ar trebui "rezolvată problema" în baza legii actuale.
Senatorul UDMR de Mureş Marko Bela, fost preşedinte al Uniunii, a participat, sâmbătă, la deschiderea celei de-a opta ediţii a unui concurs destinat elevilor de liceu din unităţile cu predare în limba maghiară, pe care îl patronează şi la care participă aproximativ 250 de elevi din nouă judeţe din Transilvania, conform Mediafax.
El a afirmat, în discursul său, că la concursul interdisciplinar găzduit de Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş este prezentă "crema" elevilor care învaţă în limba maghiară, obiectivul fiind ca, în fiecare an, încă un liceu să participe la acest concurs.
El a declarat ulterior presei că, din cele peste 60 de licee cu limba de predare maghiară existente în România, incluzându-le pe cele tehnologice şi confesionale, 29 sunt prezente la concurs, care a devenit "o tradiţie" şi "deja are reprezentativitate", adăugând că reţeaua şcolară cu predare în maghiară existentă trebuie "lărgită".
Întrebat când crede că ar fi realizabil obiectivul Uniunii privind înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară, Marko Bela a spus că nu s-a renunţat la el, însă "acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente".
Senatorul a subliniat că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar trebui "rezolvată problema" înfiinţării unei structuri în limba maghiară în baza legii din prezent.
"În acest moment, eu aş zice că în primul rând trebuie să aplicăm legea învăţământului în ceea ce priveşte învăţământul universitar, şi anume înfiinţarea de departamente sau facultăţi cu limba de predare maghiară în cadrul universităţilor existente. Acest lucru s-a făcut la Cluj, la Universitatea 'Babeş-Bolyai', unde în cadrul facultăţilor s-au înfiinţat departamente cu limba de predare maghiară, la fel, aici, în Târgu Mureş, la Universitatea de Arte, există o facultate cu limba de predare maghiară. Şi în acest moment nu e rezolvată problema la Medicină şi Farmacie. Nu s-a renunţat la acest lucru (la înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară - n.r.), dar acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente. Deci vreau să subliniez acest lucru şi nu cred că ar trebui să vizăm aşa ceva. În cadrul universităţilor existente, trebuie să înfiinţăm acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau în limba maghiară să aibă puterea de decizie", a arătat el. 
Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş găzduieşte, de vineri până duminică, a opta ediţie a unui concurs destinat elevilor de liceu din unităţile cu predare în limba maghiară, care se vor înfrunta la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatică, ştiinţe sociale şi istorie. Concursul este recunoscut de Ministerul Educaţiei şi, potrivit organizatorilor, rezultatele lui contează foarte mult, întrucât ocupanţii locurilor I, II şi III vor putea intra, fără taxă, la mai multe specializări de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, precum şi la Universitatea Sapientia. Aceasta este universitate privată, finanţată de Fundaţia Sapientia - care primeşte bani de la statul ungar - şi oferă şi locuri bugetate, la facultăţile din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca. 
Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost anulată de Curtea de Apel - instanţă care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind însă definitivă.
Hotărârea de Guvern 230 din martie 2012 prevedea înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close