Antena 3 Politică Marko Bela: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor

Marko Bela: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor

20 Ian 2010   •   01:39
Marko Bela: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor
Sursa foto: marko bela

UDMR va insista ca în viitoarea lege a educaţiei şi în legea minorităţilor să fie introduse articole care să permită minorităţilor să fie parte atât la deciziile de numire a directorilor în şcoli, cât şi la hotărârile legate de funcţionarea instituţiilor, potrivit liderului Uniunii, Marko Bela.
El a declarat agenţiei Mediafax că amendarea legii educaţiei, descentralizarea administraţiei şi legea minorităţilor vor reprezenta priorităţi ale UDMR în Guvern.
Politicianul sublinia că UDMR va susţine în mod special ca în legea minorităţilor şi în cea a educaţiei să fie introduse prevederi privind includerea reprezentanţilor minorităţilor în procesul decizional la nivelul instituţiilor publice.

"De exemplu, atunci când noi vorbim despre descentralizarea şcolilor, ne gândim la faptul că deciziile mai importante - numirea directorilor, avizarea şcolii - ar trebui luate de nişte consilii compuse din trei factori decizionali: primăria, respectiv consiliul local, părinţii, cadrele didactice. În cazul şcolilor cu predare în limba minorităţilor sau în care se predă şi în limba maternă în unele clase, aici ar mai interveni un al patrulea factor, şi anume reprezentanţii comunităţii minoritare respective", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a apreciat că descentralizarea şi autonomia pe criterii etnice nu sunt principii aflate în contradicţie şi că o descentralizare generală, aplicată la nivel naţional, este necesară.
Antena3.ro

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close