Antena 3 Politică Măsurile propuse de PSD în Guvern pentru reducerea preţului la carburanți: "Actul normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei"

Măsurile propuse de PSD în Guvern pentru reducerea preţului la carburanți: "Actul normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei"

de Georgiana Adam    |    22 Iun 2022   •   14:46
Măsurile propuse de PSD în Guvern pentru reducerea preţului la carburanți: "Actul normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei"
Sursa foto: Hepta | Ferrari Press Agency / Alexandru Dobre

PSD a prezentat soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial, iar Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă.

"PSD a prezentat soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial. 

Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite. 

De altfel, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu", se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, "experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ".

"Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. 

De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. 

Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte. 

Din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți", se menționează în comunicat.
 

×
Subiecte în articol: carburanti

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close