Antena 3 CNN Politică Măsurile anunţate de PSD şi ministrul Sănătăţii pentru milioane de români în criza medicamentelor

Măsurile anunţate de PSD şi ministrul Sănătăţii pentru milioane de români în criza medicamentelor

Veşti importante pentru milioane de pacienţi. Anunțurile au fost făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în direct la Antena3 CNN. Este vorba despre implementarea a doua măsuri care vor stopa lipsa din ce in ce mai acută a medicamentelor generice de pe piața din România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2023   •   08:37

 Vorbim despre ajutarea cu inflaţia a preţului medicamentelor de până la 50 de lei și alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice, indiferent dacă acestea sunt produse în țară sau sunt importate.

Veștile au fost primite cu speranţa că se vor concretiza în acte normative, atât de către pacienţi, cât şi de către reprezentanţii industriei farmaceutice.

"Ne-am luat nişte angajamente. Alinierea cu 15% se va face din luna aceasta şi pe urmă vedem cu indicele de inflaţie cum venim la preţul plafonat astfel încât medicamentele generice şi fabricile care produc medicamente generice să rămână pe profit", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

"Există două proiecte legislative. Unul de indexare a preţurilor parţial cu inflaţia la medicamentele până în 50 lei. Este o măsură cât se poate de benefică, care este propusă de Ministerul Sănătăţii. O avem discutată, agreată, rămâne de văzut când se implementează. Iar a doua măsură propusă de Ministerul Sănătăţii, benefică din nou, este alinierea taxei clawback la 15%. Vedem când se implementează", a precizat şi Daniel Bran, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii intervine în criza medicamentelor care dispar: "Lumea trebuie să înțeleagă la ce să se aștepte"

"Dorinţa noastră este să se întâmple până la jumătatea anului, iar celălalt proiect să putem să îl finalizăm, dacă s-ar putea, în această lună, cel mult în prima săptămână a lunii următoare.

Vreau să facem un calcul, ce înseamnă o astfel de mărire de preţ, ca să înţeleagă lumea la ce să se aştepte. Un medicament care costă 10 lei va costa după aplicarea acestei indexări 11,5 lei. Lucrul cel mai important este să găseşti medicamentul pe piaţă. Această iluzie că trebuie să avem medicamentele cele mai ieftine din Europa şi ele să lipsească, de fapt, din farmacii şi vedeţi că acest fenomen în ultimii 7-8-10 ani a trei mii de produse diferite este îngrijorător şi trebuie să îl oprim", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close