Antena 3 CNN Politică Mesajul unui important om de cultură pentru politicieni: Ce ar trebui să facă cu Vechiul Testament

Mesajul unui important om de cultură pentru politicieni: Ce ar trebui să facă cu Vechiul Testament

Mesajul unui important om de cultură pentru politicieni: Ce ar trebui să facă cu Vechiul Testament
13 Noi 2017   •   17:29

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, actorul Constantin Chiriac, crede că toţi politicienii care ne conduc ar trebui "să privească" cele zece porunci.

"Eu cred că e nevoie la nivelul acestei naţii, în care e atât de mult scandal, atât de multă neimplicare în ceea ce înseamnă destinul de zi cu zi al cetăţeanului din România, este nevoie de aceste zece porunci, să le privească toţi cei care ne conduc", a declarat luni, în conferinţa de presă dedicată anunţării premierei spectacolului "zece", Constantin Chiriac.

Premiera spectacolului, inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament, este programată de Ziua Naţională, pe 1 decembrie.

Întrebat dacă intenţionează ca, pe scena Naţionalului sibian, să programeze şi un spectacol inspirat de cazurile politicienilor justiţiabili, acuzaţi de corupţie, Chiriac a spus: "Alea sunt cazuri, noi venim cu întrebări. Nu cred că merită ca noi să facem spectacole despre aşa ceva. Este atât de urât spectacolul care e, încât chiar nu am găsit nicio dimensiune de frumos. Nicio dimensiune de poezie. Nicio dimensiune de visare. (...) Ce se întâmplă acolo este grotesc".

Naţionalul sibian a programat pentru 30 noiembrie avanpremiera spectacolului "zece", care va dura mai mult de o oră şi jumătate şi care îşi propune să provoace publicul, pornind de la întrebarea cât de actuale mai sunt poruncile din Biblie, potrivit regizorului Radu Alexandru Nica.

"Este un spectacol care pune întrebarea fundamentală, în ce măsură moralitatea izvorâtă într-un popor la marginea civilizaţiilor, poporul lui Israel, care nu însemna nimic acum 3.000 de ani, când aceste porunci au apărut, era între imperii mari (...) iată că acest popor s-a impus în lume şi (...) pe aceste baze se bazează etica după care trăim şi noi în ziua de astăzi, practic, întreaga lume şi întrebarea fundamentală care m-a făcut să optez pentru un astfel de text este: mai sunt aceste legi valabile? (...) cred că rolul teatrului este să provoace şi va provoca şi va fi şi o parte de entertainment", a afirmat regizorul Radu-Alexandru Nica, în conferinţa de presă.

Regizorul spectacolului colaborează de 12 ani cu Naţionalul sibian. A fost premiat de două ori de către UNITER, iar spectacolele sale au ajuns pe scene din SUA şi Europa.

Textul conţine zece scene de sine stătătoare, cu zece personaje principale.

Acest spectacol este realizat în cadrul unui proiect european numit Be SpectACTive!.

Biletele la spectacol vor costa 15 şi 20 de lei.

×
Subiecte în articol: teatru
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close