Antena 3 CNN Politică Mihai Tudose: ”Eliberarea energetică a Europei pe înțelesul lui nea Ion de pe la noi!”

Mihai Tudose: ”Eliberarea energetică a Europei pe înțelesul lui nea Ion de pe la noi!”

Mihai Tudose a explicat pe o rețea socială ce înseamnă ”eliberarea energetică a Europei pe înțelesul lui nea Ion de pe la noi”.

Mihai Tudose: ”Eliberarea energetică a Europei pe înțelesul lui nea Ion de pe la noi!”
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    20 Mai 2022   •   14:27

”Războiul din Ucraina riscă să transforme Green Deal - Pactul ecologic european - într-un moft SF, la ani-lumină de realitate. Dar cum un război nu înseamnă doar pierderi, ci și oportunități, tranziția verde a căpătat rapid o nouă poleială: REPowerEU. Planul de ieșire a UE, în cinci ani, din dependența de importurile din Rusia a fost prezentat, zilele astea, de Comisia Europeană. Se anunță lucrare mare, așa că m-am apucat să-i explic cum stă treaba lui nea Ion de la Ianca: 

- Nea Ioane, trăim vremuri grele, Europa are nevoie de matale. 

- Și eu de ea, a zâmbit șăgalnic moșul. 

- Mai întâi să faci bine să treci la economie de curent și motorină, mai ușor cu căldura, apa caldă și aerul condiționat. 

- La scumpetea asta, nu-i problemă, a dat nea Ion din umeri. Și-am mai văzut din astea. Altceva? 

Pricepuse repede, n-a mai fost nevoie să-i spun că UE prevede scăderea cu 5% a consumului de gaz și petrol în urma ”schimbărilor comportamentale”. 

- Nea Ioane, după ce tai din consum, treci pe energie verde. Pui și matale niște panouri solare pe acoperiș... 

Ne-am uitat amândoi la tabla povârnită și-am oftat, dar am continuat, doar nu era să ne pierdem în detalii din drumul către independența energetică. 

- Și montezi o eoliană-n grădină! 

S-a uitat la porumb, s-a uitat la mine... 

- Lasă dracu’ porumbul, că-l luăm de la ucraineni, tot nu-l mai pot trimite cu vapoarele-n Africa. 

A dat din cap resemnat. Oricum, baba e la pat, nu-l mai poate ajuta la prășit. Și adia o boare de mai. 

- Ei, și-acum afacerea cea mare: ridici o moară de apă pe lotul de la vale. 

A rămas nea Ion cu gura căscată. 

- Clipocit vesel, vin turiști la poze, bașca niște curent gratis. 

Bine că nu m-a întrebat ce face cu moara peste vară, când seacă valea. Comisia Europeană nu ne-a dat instrucțiuni pentru situația asta. 

- Mda... Și se rezolvă problema Europei dacă fac io toate astea? 

- Ei, o să mai ia Europa niște petrol și gaz de pe unde găsește, o să fie achiziții comune, ca la vaccinuri, prețuri bune, că negociază Comisia Europeană pentru noi, toți. Și mai completează cu hidrogen și biometan, că astea-s viitorul. 

N-a zis nimic moșul de prețurile la vaccinuri, ținute și-acum la secret. Om cumsecade. S-a scărpinat în cap și-a pus punctul pe i: 

- Bine, bine, da’ de unde bani? 

- Fii serios, banii nu-s o problemă! Dă Europa! 300 de miliarde de euro. 225 de miliarde împrumuturi, 75 de miliarde subvenții. 

A priceput-o iute și p-asta nea Ion, s-a uitat la nepoții care se jucau în țărână și-a mormăit în barbă: 

- Și cine-o să dea banii înapoi? 

Am tăcut încurcat. Om vedea pe urmă. Sau or vedea ăi de pe urmă... 

- Auzi, bre, mi-a zis din poartă, da’ de ce ne legăm noi la cap cu bazaconiile astea, când avem purcoi de gaze la mare și la Caragele? 

Mi-a sărit țandăra: 

- Hai că ești reacționar! Îmi răcesc gura de pomană. Vrei poluare? Vrei să iasă fum negru pe coșuri d-alea mari? Industrie ne trebuie nouă? Nu vezi că vine sfârșitul lumii, că se schimbă clima? 

A încuviințat rușinat. 

- Bine, să vii să mă înveți cum fac cu moara aia... 

Am plecat încurajat. Îmi venise o idee mare. Patru țări, inclusiv Germania, se asociază să facă din Marea Nordului ”centrala electrică verde a Europei”. Așa scrie în Declarația de la Ejsberg, care e prin Danemarca. Ce, noi suntem mai proști? Offshore ne trebuie nouă? E ca și cum ai ține-o lângă cu construcția de autostrăzi, când Comisia Europeană preconizează reducerea vitezei pe șosele, ca să economisească UE 8 milioane de tone de petrol. 

Trebuie să am o discuție cu Ciolacu și Grindeanu, să-i aduc în secolul 21. Să nu mai piardă vremea cu legi și șantiere, să fie și ei mai progresiști. O să le propun să scoatem ”Declarația de la Eforie: Marea Neagră - buric verde regional”, a scris Mihai Tudose pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: mihai tudose
Parteneri
Un medic ATI de la Institutul "C.C Iliescu" şi-a pus capăt zilelor
x close