Tudose: "Planul Național de Redresare și Reziliență – sinucidere asistată. Dacă nu e gata la timp, clar că... e vina PSD"

de Georgiana Adam    |    22 Ian 2021   •   14:10
Tudose: "Planul Național de Redresare și Reziliență – sinucidere asistată. Dacă nu e gata la timp, clar că... e vina PSD" Hepta

Fostul premier Mihai Tudose critică Guvernul Cîțu pentru pregătirea Planului Național de Redresare și reziliență și spune că acesta reprezintă o "sinucidere asistată și anunțată".

În plus, adaugă Tudose ironic, "dacă PNRR nu e gata până în februarie, este clar că e vina PSD".

"Planul Național de Redresare și Reziliență – sinucidere asistată și anunțată. 

Ministrul Ghinea – fostul ministru "0" Fonduri Europene în Guvernul Cioloș, așa cum presa îl numea în 2016, – a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiții și implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene!

Ca să avem investiții și proiecte trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce sa vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituții publice centrale și locale, societate civilă etc. – nu Ministerul) în ședința de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut și ne-a adus "lumina" în procesul de ratare a oportunităților Mecanismului European de Redresare și Reziliență – sursa europeană a PNRR.

Concret, pentru corectarea PNRR a creat 10 grupuri de lucru care vizează următoarele domenii:

1. Transport
2. Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență Energetică
3. Dezvoltarea Localităților Urbane
4. Agricultură și Dezvoltare Rurală
5. Sănătate
6. Educație
7. Mediu de Afaceri, Antreprenoriat
8. Cercetare, Inovare, Digitalizare
9. Îmbunătățirea fondului construit
10. Reziliență, Situații de criză.

Și vor fi finanțate numai proiectele mature, gata de implementare. Cum spunea domnia sa: "Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte pe care le

raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele". 
Deci finanțăm proiectele pe care le avem gata de implementare, fixăm niște reforme acolo, și niște ținte ceva și gata PNRR! Simplu, ca bună ziua și apa caldă! 

Dar, ca să facă lucrurile simple complicate vor crea 10 grupuri de lucru! Și deasupra acestor grupuri de lucru vor fi implicate Administrația Prezidențială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului și ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR. 

De ce atat de multe instituții implicate? Dl Ministru Ghinea ne luminează: pentru o abordare unitară și coordonare interinstituțională în elaborarea și negocierea informală cu Comisia Europeană. 

În plus, pentru că lucrurile nu se opresc aici, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog social. 

Și, toate acestea pană la sfârșitul lunii februarie 2021, când PNRR ar trebui să fie gata. Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că... e vina PSD", spune social-democratul Mihai Tudose, pe Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close