Antena 3 CNN Politică Mihai Tudose, scenariu îngrijorător: Banii nu mai există nici măcar pe hârtie

Mihai Tudose, scenariu îngrijorător: Banii nu mai există nici măcar pe hârtie

Mihai Tudose acuză guvernul PNL că face o propagandă "grosieră" despre cum va cheltui zecile de miliarde de euro de la UE, dar că banii nu ar mai exista nici măcar pe hârtie.

Mihai Tudose, scenariu îngrijorător: Banii nu mai există nici măcar pe hârtie
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    27 Noi 2020   •   16:30

„Populismul PNL și blocajul UE. La nici cinci luni de la ceremonialul trâmbițării Planului de investiții și relansare economică, Guvernul PNL a lansat Proiectul Planului Național de Relansare și Reziliență. E clar că urmează și lansarea Planului propriu-zis, elaborat, nu-i așa, pe baza actualului proiect, care are la bază liniile directoare creionate în Planul anunțat la 1 iulie. Ați pierdut șirul? E normal. Asta și urmăresc maeștrii liberali ai diversiunii: ”să facă” electoratul din planuri și proiecte. După alegeri, Dumnezeu cu mila.

Propaganda grosieră e despre cum va cheltui gașca penelistă zecile de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Nimic, însă, despre faptul că banii nu mai există nici măcar pe hârtie, din cauza blocajului creat de aliații maghiari din PPE ai PNL și de conservatorii polonezi. Încă o dată, Guvernul Orban aleargă pe contrasens”, afirmă vicepreședintele PSD Mihai Tudose.

Acesta spune că „toată Europa se dă de ceasul morții din cauza șantajului Ungariei și Poloniei”, care resping prin veto Cadrul Financiar Multianual și Planul de relansare a economiei UE, opunându-se condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Numai la București se împart bani, în loc să ni se spună ce demersuri fac PNL și Guvernul ori care va fi poziția președintelui Iohannis la Consiliul European din 10-11 decembrie, summit chemat să găsească o soluție la cea mai gravă criză internă a UE după Brexit. Dacă încheiem anul fără ieșirea din acest impas decizional, va fi compromisă relansarea economică.

Devine tot mai probabil să încheiem pandemia fără ca banii mult promiși să ajungă în economia reală. Iar momentul intervenției este decisiv. Mai degrabă ridici un rănit ușor decât pui pe picioare pe cineva ajuns deja în comă... Dezbaterea din această săptămână din plenul Parlamentului European, cu președinta Comisiei Europene, precum și concluziile întâlnirii ulterioare dintre premierii Viktor Orban și Mateusz Morawiecki arată clar dimensiunile blocajului în care se află UE”, adaugă Tudose

Potrivit acestuia, Parlamentul European și-a afirmat categoric decizia de a nu ceda șantajului.

„Nu vom accepta niciun compromis care să pună în pericol bugetul european prin eventuale violări ale statului de drept. Așadar, eventuala concesie a șefilor de stat și guvern din UE va fi respinsă de Parlament. De cealaltă parte, Ungaria și Polonia și-au consolidat alianța, hotărând că niciuna dintre ele nu va agrea o propunere considerată inacceptabilă de cealaltă țară. Cele două guverne cer limitarea domeniului de aplicare a oricărei condiționalități bugetare la protecția intereselor financiare ale UE.

Cât privește stabilirea unei legături între statul de drept și respectivele interese europene, Orban și Morawiecki spun că e necesară pentru asta modificarea tratatelor europene, știind bine cât de complicat, poate chiar imposibil, ar fi acest proces. Între timp, toți cetățenii UE sunt vitregiți de sprijinul de urgență în fața crizei pandemice. S-a ajuns la situația absurdă în care primarii Budapestei și Varșoviei cer acces direct la finanțarea europeană a municipalităților pe care le conduc, pentru a evita izolarea păguboasă spre care-și împing aceste guverne anti-europene propriile popoare. Pentru că, în ultimă instanță, există varianta adoptării pachetului de redresare prin cooperarea consolidată între celelalte 25 de state membre, excluzând, așadar, Ungaria și Polonia dintre beneficiare”, mai spune Mihai Tudose.

Populismul PNL și blocajul UE La nici cinci luni de la ceremonialul trâmbițării Planului de investiții și relansare...

Posted by Mihai Tudose on Friday, November 27, 2020

×
Subiecte în articol: PSD mihai tudose
Parteneri
Mărturiile pacienților cu reacții adverse grave după vaccinarea COVID-19
x close