Antena 3 CNN Politică Miniştrii PDL, dispuşi să înghită în continuare "broscoiul" PSD de dragul asumării. Comisarul european, repus pe masa coaliţiei

Miniştrii PDL, dispuşi să înghită în continuare "broscoiul" PSD de dragul asumării. Comisarul european, repus pe masa coaliţiei

Miniştrii PDL, dispuşi să înghită în continuare "broscoiul" PSD de dragul asumării. Comisarul european, repus pe masa  coaliţiei
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
31 Aug 2009   •   10:36

Democrat-liberalii sunt mai interesaţi să obţină de la partenerii social-democraţi un acord privind asumarea răspunderii guvernamentale şi pe legile educaţiei decât să reacţioneze la ultimul afront adus ministrului Gheorghe Pogea şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase de către unii parlamentarii PSD prin depunerea unor plângeri penale. Dacă unii democrat-liberali din teritoriu, precum Ioan Oltean s-au inflamat şi au anunţat că vor cere în şedinţa Colegiului Director al PDL de astăzi să se decidă dacă partidul "va înghiţi" sau "va da afară" acest "broscoi" duplicitar, miniştrii PDL s-a au arătat astăzi mai împăciuitori, marşând pe necesitatea luptei anticriză şi pe asumarea răspunderii ca o soluţie pentru reformarea unor domenii.Conştienţi că premierul Emil Boc are nevoie de voturile lor pentru asumarea răspunderii, social-democraţii au căutat să profite de prilej pentru a readuce astăzi pe masa coaliţiei problema viitorului comisarului european al României la Bruxelles. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu a fost invitat la şedinţa coaliţiei de către liderul PSD Mircea Geoană pentru a face o informare cu privire la stadiul lobby-ului făcut de ţara noastră pentru a prinde un portofoliu important la nivelul Comisiei Europene.

Berceanu nu simte broscoiul

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a exclus posibilitatea înlăturării PSD de la actul guvernării în viitorul apropiat, chiar dacă unii colegi de partid ar dori acest lucru. ?Ar însemna că i-am fi scos până acum. Nu am dorit acest lucru că altfel îi scoteam. O să vedem ce o să discutăm. O să vă spun părerile mele, nu o să spun părerile domnului Ioan Oltean. Nu cred că este cazul acum când avem alte probleme cu criza pe care nu cred ca le putem surmonta fără dificultăţi? a afirmat Berceanu înainte de şedinţa coaliţiei.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean anunţase vineri că va cere în cadrul lucrărilor Colegiului Director de astăzi o nouă redefinire a raporturilor cu PSD, partid pe care l-a asemănat din nou cu un broscoi care "şi-a băgat nasul, buzele şi limba în mierea" guvernării, pe care PDL trebuie să decidă dacă "va înghiţi" sau "va da afară" acest "broscoi".
Oltean s-a arătat îndeosebi deranjt de demersul unor deputaţi PSD care au formulat plângere penală împotriva ministrului PDL Gheorghe Pogea şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL). "În opinia mea, este un fapt nemaiîntâlnit, din 1990, ca partenerii de guvernare să formuleze plângeri penale împotriva colegilor de guvernare (...) Probabil domnul Geoană şi colegii lui se cred în Congo, în Botswana sau Ciad, unde e posibil, dar într-o ţară democrată nu e posibil aşa ceva. Cred că e o lipsă de responsabilitate din partea PSD cum nu am mai întâlnit în politica românească. Un partid mai iresponsabil şi mai duplicitar, mai lipsit de bună credinţă decât PSD, eu nu am întâlnit, nu există", a declarat vineri vicepreşedintele PDL.

Ponta:"PDL nu poate să ne scoată de unde nu ne-au adus"

În tabăra social-democrată umflarea muşchilor unor colegi din PDL a fost privită ca un nou demers politicianist. "Cam toţi pedeliştii care nu fac parte din Guvern şi nu vin la coaliţie sunt foarte curajoşi la BPN-ul lor. Curajoşii de la BPN-ul lor, avem şi noi de-ai noştri. Ne-au adus ei la guvernare? Ne-au adus oamenii care ne-au votat. Nu pot să ne scoată de unde nu ne-au adus", a declarat Ponta.

De altfel, social-democraţii continuă să joace cartea încăpăţânării în coaliţie, ei preferând nu dea curs intenţiei premierului Emil Boc de asumare a răspunderii guvernamentale pe legile educaţiei. ?Noi susţinem în continuare dezbaterea publică? a precizat laconic secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, remarcând în treacăt că pachetul de legi pe care PDL ar dori aplicarea acestei proceduri se tot subţiază. Dragnea a apreciat că este de dorit ca democrat-liberalii să se concentreze pe problemele guvernării şi mai puţin pe raporturile de putere din interiorul coaliţiei de guvernământ. "Aşteptam de la colegii noştri afirmaţii mai legate de economie şi de locurile de muncă ale cetăţenilor. Văd că au în continuare declaraţii politicianiste", a comentat social-democratul propunerea vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean.

"Aici nu mai vorbim de poveşti de adormit copii, vorbim de stabilitatea politică a ţării", a recţionat şi preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Agenda coaliţiei, biblia PDL

Liderii PDL invocă necesitatea respectării agendei coaliţiei de guvernare, fixată în cadrul programului de guvernare, agendă "care trebuie realizată indiferent că avem alegeri sau nu", susţine prim-vicepreşedintele Teodor Stolojan. liderul democrat-liberal a dat ca exemplu legile de reformă în Justiţie, Educaţie, descentralizarea şi restructurarea aparatului bugetar, probleme conţinute în programul de guvernare şi care trebuie aplicate pentru a nu face mai dificilă ieşirea din criză.

Premierul Emil Boc a afirmat, înainte de şedinţa Coaliţiei, că acum este momentul deciziilor majore privind reforma statului, prin adoptarea a trei legi majore, care să includă şi pe cele privind educaţia. "Practic, este timpul deciziilor. Fiecare român pierde, pentru că deciziile majore privind reforma statului nu au fost încă luate. Timpul nu mai are răbdare cu noi, de aceea după dezbateri de mai bine de opt luni este timpul deciziilor pe ce înseamnă reforma statului şi vom începe cu cele trei legi majore. Această coaliţie a fost creată, printre altele, şi pentru a realiza reforma statului. Dacă nu o facem, ea nu se mai justifică", a declarat premierul.

Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a invocat la rândul său calendarul guvernării. El a atras atenţia că discuţiile despre asumarea răspunderii Guvernului durează între cele două partide guvernamentale de mai bine de o lună şi a venit timpul pentru fermitate în decizii.

"România trece printr-o perioadă grea, este nevoie de fermitate din punct de vedere al politicienilor, al coaliţiei de guvernare şi cerem ca şi colegii noştri parteneri din PSD să fie parteneri până la capăt, adică să respectăm un calendar, voinţa majoritară, programul de guvernare pentru care am semnat Parteneriatul pentru România", a adăugat el.

Geoană visează comisar european pentru PSD

Social-democraţii nu sunt însă dispuşi să dea curs doleanţelor partenerilor de guvernare dacă nu au nimic de câştigat. Liderul PSD, Mircea Geoană a resuscitat la şedinţa de astăzi a coaliţiei problema viitorului comisar european al României, funcţie dorită din motive de imagine şi prestigiu de către liderii acestui partid. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu a fost invitat la biroul coaliţiei pentru a comunica stadiul în care se află lobby-ul efectuat de ţara noastră în acest domeniu pentru a prinde un portofoliu mai consistent.

"Ne interesează portofolii precum agricultura, transporturile, dezvoltarea regională. Important este să nu mergem pe un singur portofoliu, pentru că acolo este o negociere între toate cele 27 de state membre", a explicat prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan. El a recunoscut că PDL are mai multe variante de candidaţi pentru ocuparea acestei funcţii, dar a evitat să dea nume. "Avem oameni care sunt pregătiţi, oameni care au condus negocierile pentru aderare, oameni care au condus Ministerul Integrării. Şi nu numai dânşii, şi agricultura, sunt specialişti care au lucrat efectiv, sunt cunoscuţi. E foarte greu să te duci cu un om care nu e cunoscut acolo şi să-l prezinţi ca pe o mare speranţă a României la UE", a susţinut Stolojan. Potrivit unor surse democrat-liberale, printre numele vehiculate se regăsesşte celal fostului ministru al agriculturii, Dacian Cioloş, în cazul în care România ar primi acest domeniu, dar nu este exclus nici numele Ancăi Boagiu sau chiar al fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
Şi social-democraţii continuă să spere la acest post pe motiv că ultimele alegeri au fost câştigate de ei.În funcţie de ce domeniu ar putea obţine ţara noastră prin lobby-ul practicat la nivelul marilor puteri europene, PSD are pregătite trei variante de lucru: Adrian Severin, Vasile Puşcaş sau fostul ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close