Antena 3 CNN Politică Miniştrii renunţă la 20% din salarii, până la sfârşitul anului

Miniştrii renunţă la 20% din salarii, până la sfârşitul anului

Miniştrii renunţă la 20% din salarii, până la sfârşitul anului
Sursa foto: Guvern
29 Aug 2009   •   17:04

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cere înţelegere de la sindicate în privinţa concediului forţat. Variantele ar putea fi ori acordarea unui concediu fără plată de zece zile, ori reducerea programului de lucru de la opt la şase ore. Zilele libere vor fi stabilite de fiecare minister în parte, a declarat Pogea la finalul şedinţei de Guvern de sâmbătă, în care s-a decis cea de-a doua rectificare de buget din acest an. Guvernul nu cere însă numai din partea anjagaţilor sacrificii. Miniştrii au decis, în semn de solidaritate, să renunţe la 20% din salariu până la sfârşitul anului.

Ministrul Pogea speră că va putea negocia cu sindicatele pentru a obţine o reducere a numărului de ore lucrate de fiecare angajat, sau posibilitatea de a trimite salariaţii din sistemul bugetar în concediu fără plată timp de zece zile. ?Fac apel la salariaţii din sistemul public să înţeleagă că această măsură este generată de factori externi pe care îi cunosc: criza economică?, spune ministrul.

El susţine că această măsură este una necesară şi care ar aduce la bugetul de stat economii în valoare de 1,5 miliarde de lei. Sindicaliştii nu susţin însă o asemenea soluţie şi ameninţă că vor da în judecată ministerul.

În semn de solidaritate, miniştrii au semnat sâmbătă un acord prin care renunţă la 20% din salariul lor, până la sfărşitul anului. Astfel, salariul premierului se va diminua cu 1.200 de lei, iar fiecare ministru din cabinet va primi lunar mai puţin cu 1.100 de lei. După această decizie se va face o economie lunară la bugetul de stat de 24.000 de lei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: reducere Gheorghe Pogea
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close