Antena 3 CNN Politică Ministrul Apărării: Avioanele F-16 vor fi aduse în ţară în 2015

Ministrul Apărării: Avioanele F-16 vor fi aduse în ţară în 2015

Ministrul Apărării: Avioanele F-16 vor fi aduse în ţară în 2015
Sursa foto: Foto: Agerpres
de G.S.    |    21 Iul 2013   •   14:41
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia pentru înzestrarea Forţelor Aeriene Române vor fi aduse în ţară în 2015, până atunci urmând să aibă loc pregătirea piloţilor, în SUA, şi modernizarea infrastructurii pentru a fi compatibilă cu acest tip de aparate.
Mircea Duşa a afirmat, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, judeţul Cluj, că Ministerul Apărării derulează două programe importante, primul privind realizarea capabilităţii militare de transport cargo şi militarşi celălalt privind aviaţia de vânătoare, conform Mediafax.
"Avem două programe importante, primul privind realizarea capabilităţii militare de transport cargo şi militar şi celălalt privind aviaţia de vânătoare. Din acest an, începe programul de modernizare în domeniul aviaţiei de vânătoare şi prevede dotarea flotilelor noastre cu avioane multirol F-16. Acesta este unul complex care vizează nu numai achiziţia de avioane, ci şi modernizarea acestora din punct de vedere mecanic şi a avionicii, care va fi de ultimă generaţie. În acelaşi timp, vizează modernizarea infrastructurii din ţară care să fie compatibilă cu avioanele F-16 şi achiziţia armanentului şi muniţiei pentru misiuni aeriene şi pregătirea personalului tehnic - piloţii, personalul de întreţinere. Această capabilitate nu se poate realiza de la o zi la alta, ci în timp. Vor fi aduse în România, în prima etapă, 12 avioane F-16, urmând ca programul de înzestrare cu avioane multirol să continue. Este un efort serios al Guvernului României şi al bugetului pentru a asigura o asemenea capabilitate militară. Avioanele F-16 vor veni în ţară, probabil, în 2015. Chiar dacă le aducem astăzi, le ţinem pe aeroport, trebuie pregătiţi piloţii, iar pregătirea va avea loc în SUA, pe aparatele pe care le achiziţionăm", a spus Duşa.  
Ministrul a spus că, în ceea ce priveşte programul de transport cargo, acesta este în derulare, Ministerul Apărării având cinci avioane de tip Spartan, cu ajutorul cărora s-au desfăşurat misiuni umanitare.
"Urmează să mai vină două avioane, probabil până la sfârşitul acestui an, unul Medevac pentru misiuni sanitare şi unul echipat pentru stingerea incendiilor, care poate fi folosit la stingerea unor incendii de pădure", a spus Duşa.    
Ministrul Apărării Naţionale a participat, duminică, la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, la manifestările organizate pentru sărbătorirea Zilei Forţelor Aeriene şi a Centenarului Aeronauticii Militare şi a asistat la un spectacol aerian susţinut de opt avioane MIG 21 Lancer, 6 elicoptere IAR-330 Socat, un avion IAR-99 ªoim, avioane de la Aeroclubul României şi paraşutişti sportivi.
Duşa a vizitat şi expoziţia statică deschisă în incinta bazei, compusă din avioane, elicoptere, dar şi armament şi tehnică de luptă de aviaţie.
Intrarea la manifestare a fost liberă, la ea asistând câteva mii de persoane.
România va achiziţiona din SUA şi Portugalia 12 avioane vechi tip F-16, pentru care va plăti 628 de milioane de euro.
 

×

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close