Antena 3 CNN Politică Ministrul de Finanţe, chemat de urgenţă în Parlament | Cum explică gaura de 20 de miliarde din buget: "Cred că este cea mai bună abordare"

Ministrul de Finanţe, chemat de urgenţă în Parlament | Cum explică gaura de 20 de miliarde din buget: "Cred că este cea mai bună abordare"

Este haos în buget, lipsesc 20 de miliarde de lei, iar ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a fost chemat de urgență în Parlament. Iată ce a declarat.

Ministrul de Finanţe, chemat de urgenţă în Parlament | Cum explică gaura de 20 de miliarde din buget: "Cred că este cea mai bună abordare"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    05 Apr 2023   •   16:52

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunţat măsuri pentru stabilitatea ţării. Decizia vine după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor miniștrilor să reducă cu 10% cheltuielile.

"Domnule prim-ministru, colegilor din Guvern. colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului.

Unora li se pare mult, altora li se pare, nu știu... Eu vreau să vă spun că este o ajustare primară.

Cred că există multe locuri în care n-aș vrea să numesc neapărat risipă, dar în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare.

Acuma, dacă este să mă întrebați, vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concretențe, vor fi puse și le veți avea la dispoziție. Câteva elemente am văzut că apar pe surse.

"Românii ne cer să dăm dovadă de solidaritate"

Toate măsurile sunt posibile! Trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare. Cred că românii ne cer în primul rând nouă ca stat, să dăm dovadă de solidaritate.

Și aș mai pune un lucru, ca să nu fie o surprindere sau o surpriză pentru alții sau pentru unii care sunt îngrijorați de ce facem această ajustare.

Anul trecut am anunțat ajustarea în luna mai, practic tot în primăvară. Este o chestiune pe care e adevărat, este atipică față de alte guverne din trecut, numai că abordarea noastră este una zi cu zi de a adapta, de a lua măsuri atunci când e nevoie să a luăm măsuri pentru cetățeni, în sprijinul cetățenilor sau a economiei sau pentru a ajusta niște cheltuieli care pot deveni riscante sau pot  acționa cu cu risc asupra indicatorilor macroeconomici ai României, eu cred că este cea mai bună abordare.

Şi încă o dată nu pot decât să mă bucur, ca ministru de Finanțe, că întreg Guvernul are această abordare.

"Mă bucur că Guvernul are aceasta abordare"

Este o responsabilitate politică a acestei coaliții ca lucrurile să rămână într-o zonă de stabilitate", a spus Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, în cadrul unei conferințe de presă. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close