Antena 3 CNN Politică Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță măsuri pentru copiii refugiați în România

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță măsuri pentru copiii refugiați în România

"Am stabilit care sunt nevoile primare ale acestor copii și cum trebuie ajutați imediat ce pun piciorul pe pământ românesc”, spune ministrul Familiei Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță măsuri pentru copiii refugiați în România
Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea
de Claudia Popovici    |    25 Feb 2022   •   17:22

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, s-a întâlnit vineri cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, directori din cadrul UNICEF România, reprezentanți ai ANPDCA și cu directorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din cinci județe de la granița României, respectiv Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași și Tulcea.

În aceste zone intră deja, dinspre Ucraina, familii despărțite, mame cu copii în brațe.

„Am stabilit care sunt nevoile primare ale acestor copii și cum trebuie ajutați imediat ce pun piciorul pe pământ românesc. Cel mai important este să îi putem înțelege și deja se identifică persoanele care cunosc limba ucraineană sau limba rusă în aceste județe.

În Tulcea, de exemplu, există asistenți sociali vorbitori de limba rusă angajați în direcția județeană sau asistenți maternali care lucrează de multă vreme în comunitățile de ruși lipoveni.

În nordul țării, există asistenți sociali și asistenți maternali vorbitori de limbă ucraineană care sunt deja mobilizați pentru a merge în punctele mobile de la graniță”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Conform ministrului, direcțiile de asistență socială și protecția copilului din Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași și Tulcea vor lucra împreună cu reprezentanții UNICEF România și cu specialiștii din minister pentru a se asigura că la graniță va exista orice este nevoie pentru acești copii.

Au fost identificate și spațiile unde ar putea fi cazați copiii refugiați care vin neînsoțiți în România.

Propunerea făcută de UNICEF este să existe kit-uri speciale care să conțină de la apă potabilă, alimente, hrană specială pentru copiii mici, până la obiecte de igienă.

„Vom fi pregătiți pentru orice scenariu, dar sper din tot sufletul, ca mamă, că lucrurile vor reveni la normal și că familiile din Ucraina nu se vor despărți”, spune Gabriela Firea.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close