Antena 3 CNN Politică Ministrul Finanțelor: ”Execuția bugetară pe primele 6 luni arată și părțile mai puțin bune ale activității Guvernului”

Ministrul Finanțelor: ”Execuția bugetară pe primele 6 luni arată și părțile mai puțin bune ale activității Guvernului”

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, susține că execuția bugetară din primele 6 luni ale acestui an arată și părțile bune, dar și pe cele mai puțin bune ale activității Guvernului.

Ministrul Finanțelor: ”Execuția bugetară pe primele 6 luni arată și părțile mai puțin bune ale activității Guvernului”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    26 Iul 2022   •   18:52

”Execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului.

Părțile bune sunt cele referitoare la stabilitate și indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creșterea colectării veniturilor fiscale precum și o revenire pe zona absorbției de fonduri europene.

Partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții.

Am mai spus-o și o repet: cheltuielile de investiții nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru!

Motivul principal invocat de toți a fost acela al prețurilor și, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea prețurilor la contractele publice.

Investițiile trebuie realizate. Rămân o prioritate!

Și câteva răspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale și energie:

  1. La sase luni, restanțele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.
  2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei și, din datele existente, a plătit deja 3 miliarde.
  3. În primele sase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziție un buget de 2,1 miliarde de lei.

E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile întârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situația ministrul energiei.

Spre deosebire de primele șase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi către furnizori.

Ca să ai restante trebuie să ai astfel de facturi care sa înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei.

Dacă, însă, atât a înțeles dintr-o execuție bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriașe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigații sau Pensii”, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Adrian Câciu ministrul finantelor
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close