Antena 3 CNN Politică Ministrul Energiei: "Furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă, acționează în continuare speculativ"

Ministrul Energiei: "Furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă, acționează în continuare speculativ"

Ministrul Energiei Virgil Popescu spune că furnizorii de energie nu s-au obișnuit cu piața liberă și că acționează speculativ. El crede că lucrurile ar trebui reglementate mai bine de ANRE.

Ministrul Energiei: "Furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă, acționează în continuare speculativ"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    09 Iun 2021   •   22:43

"Eu am făcut o scurtă examinare a pieței de energie electrică și am observat că prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziția de energie în 2021 este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa, deci nu a crescut prețul, dacă un furnizor și-a achiziționat anul trecut pentru portofoliul de clienți casnici care îl aveau energia pentru 2021 știind încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 inuarie 2021 piața se va liberaliza", a declarat Virgil Popescu.

Acesta susține însă că mulți furnizori nu au făcut acest lucru.

"Dacă tu furnizor n-ai avut grijă să îți iei energia cu un an înainte sau la jumatea anului să îți iei energia în timpul anului 2020 pentru anul 2021 știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți (...) și vii și spui în cursul anului acesta că n-am curent, cumpăr de pe piața zielei următoare, când anul acesta prețul e mai mare, înseamnă că n-ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ", a precizat ministrul, la Digi 24, potrivit Mediafax.

Popescu susține că furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă

"Furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă, nu s-au obișnuit că o piață liberă are reguli și acționează în continuare speculativ.

Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă către clienți și acuma încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare, a crescut, iar acest lucru nu este normal.

Sunt furnizori care reziliază contracte cu toate că au energie cu clienții, dar ca să vândă plătesc penalități, dar tot câștigă mai mult pentru că vând în piața zilei următoare care e mai scumpă, iar nu e un comportament normal", susține Virgil Popescu.

Acesta crede că "sunt lucruri care trebuie reglementate mai bine de către ANRE, piață liberă, dar toți să respecte anumite reguli".

Întrebat dacă este posibilă o prelungire a perioadei în care clienții trebuie să aleagă frunizorii, Virgil Popescu a spus: "Termenul a fost termen rezonabil de 6 luni, stabilit prin ordin al ANRE.

Vă spun sincer, teoretic, se poate prelungi, nu e o problemă, dar nu știu dacă vom putea obține mai mult de 50%, cred că pe acolo se duce 45-50%. (...) Poate că ANRE, decât să prelungească, poate că ar trebui să simplifice la maxim procudura asta de mutare, să nu mai fie omul nevoit să-și aducă inclusiv contractul de proprietate și multe acte documente, poate că ar trebui să fie mult mai simplu".

×
Subiecte în articol: ANRE Virgil Popescu energie libera piata
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close