Antena 3 CNN Politică Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall: „Justiţia nu trebuie să devină un câmp de bătălie pentru mize politice”

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall: „Justiţia nu trebuie să devină un câmp de bătălie pentru mize politice”

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall: „Justiţia nu trebuie să devină un câmp de bătălie pentru mize politice”
Sursa foto: Foto: Facebook
21 Feb 2017   •   16:16

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că prin votul din Camera Deputaţilor în privinţa Ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern 13/2016 şi 14/2016 referitoare la Codurile Penale se poate pune punct discuţiei publice pe această temă, subliniind că justiţia nu trebuie să devină "un câmp de bătălie pentru mize politice".

"Eu cred că prin votul Camerei Deputaţilor astăzi se poate pune punct definitiv discuţiei publice legate de cele două ordonanţe. Poziţia Guvernului a fost exprimată şi prin votul de astăzi şi anume s-a susţinut abrogarea ordonanţei 13 şi, în consecinţă, eu sper că din dezbaterile din spaţiul public pe această temă vor fi luate în considerare lucrurile constructive, dar mi-aş dori foarte mult ca justiţia să nu devină un câmp de bătălie pentru mize politice", a afirmat Birchall, la Parlament.

Ea a spus că justiţia este extrem de importantă în România şi trebuie să se asigure atât instrumentele necesare, cât şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor.

"Eu cred că este un lucru normal într-o societate şi îmi exprim speranţa că discuţiile care vor continua atât pe legile justiţiei şi în Parlament şi într-o discuţie mai largă la nivelul societăţii vor conduce în a avea această balanţă în respectarea drepturilor şi libertăţile fundamentale ale oamenilor şi, pe de altă parte, a acorda acele instrumente necesare pentru a continua lupta împotriva corupţiei, împotriva criminalităţii organizate, a terorismului, a traficului de persoane etc.", a adăugat Birchall.

Ea a subliniat că justiţia se face exclusiv în sala de judecată.

"Din punctul meu de vedere, justiţia se face exclusiv în sala de judecată pe baza probatoriului existent la un dosar, fie că vorbim de un dosar într-o cauză penală, civilă sau administrativă. Justiţia se face exclusiv în sala de judecată şi haideţi cu toţii să ne aşezăm la aceeaşi masă, să contribuim constructiv, cu bună credinţă, cu expertiză fiecare dintre noi (...) astfel încât justiţia din România să nu devină acel câmp de bătălie cu mize mici politice, dar care pot să facă mult rău societăţii. Acesta este punctul meu de vedere în calitate de om de drept şi care respectă această profesie", a mai spus Ana Birchall.

"Haideţi să învăţăm din greşelile trecutului pentru a construi prezentul şi viitorul", a adăugat aceasta.

Referitor la ancheta DNA legată de ordonanţa 13, Birchall a afirmat că nu comentează o anchetă în curs.

"Fiind o anchetă în curs, vă daţi seama că nu-mi permit să comentez o anchetă în curs. Vă aduc aminte care este misiunea mea la conducerea interimară a Ministerului: buna funcţionare a Ministerului", a adăugat Ana Birchall.

În privinţa numirii unui nou ministru al justiţiei, Ana Birchall a spus că are încredere în decizia preşedinţilor coaliţiei la guvernare şi a premierului.

"Eu am încredere în decizia pe care preşedinţii de coaliţie împreună cu premierul o vor lua. Nu-mi permit să speculez pe această temă. Sunt convinsă că oricine va veni la cârma ministerului va face treabă bună cu bună credinţă (...)", a spus Birchall.

El a menţionat în acest sens asigurarea instrumentelor legale pentru lupta împotriva corupţiei, pentru combaterea crimei organizate, a terorismului, a traficului cu persoane, a spălării banilor, împreună cu respectarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale omului.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins marţi OUG 13/2016 şi a aprobat OUG 14/2016.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close