Antena 3 CNN Politică Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Sinteza zilei: „Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Sinteza zilei: „Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Sinteza zilei: „Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte”
Sursa foto: Foto: Facebook
de S.T.    |    03 Apr 2017   •   21:15

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns invitației lui Mihai Gâdea, luni seară, la emisiunea „Sinteza zilei”.

Tudorel Toader a vorbit despre analiza activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, declanşată după decizia CCR care a constatat că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a depăşit atribuţiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13.

„Prima zi de mandat ca ministru am avut onoarea ca premierul să mă solicite să reprezint Guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic(...).Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerii mele, apreciez soluția dată”, a spus ministrul referitor la decizia CCR.

Nu e prima dată când o putere intră în zona altei puteri”, a spus ministrul.

Potrivit lui Tudorel Toader, au existat și alte conflicte în trecut.

Ministrul Justiției: Au existat conflicte de natură constituțională mai grave. Niciodată nu s-au aplicat sancțiuni

Vă amintim că ministrul Justiţiei a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanşarea procedurii de revocare a procurorului general şi a procurorului şef al DNA.

Tudorel Toader: Conflictele se nasc între autorități ale statului. CCR nu judecă oameni sau fapte

„Apreciez consistența deciziei CCR”, a spus ministrul Justiției, luni seară, la Antena 3.

„Au existat, din păcate, multe astfel de conflicte. Poate unele mai grave, poate altele mai puțin grave și Curtea din care făceam și eu parte a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a constatat cauza și a dat remediul pentru viitor(...). Dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată nu s-a recurs la sancțiuni altele decât remediile constituționale

”, a mai spus Tudorel Toader.

„Conflictele juridice de natură constituțională niciodată nu se nasc între persoane fizice. Conflictele se nasc numai între autorități. Dacă în actele, faptele, procedurile în care se naște un conflict apar fapte de natură penală cu caracter individual, atunci acea faptă poate să atragă răspunderea chiar și penală. Dar conflictul în sine poate să apară numai între autorități. Curtea Constituțională are competența să soluționeze conflictul, iar Curtea Constituțională nu aplică sancțiuni. Ea nu judecă fapte, persoane”, a adăugat el.

Ministrul Justiției: Sistemul judiciar de la noi scârțâie din toate încheieturile

Tudorel Toader: Nu sunt organ de anchetă penală. Pot să verific modul în care DNA s-a raportat la valorile constituționale

„Am considerat necesar să fac acea evaluare, pentru că și eu simțeam că este un derapaj. Aveam decizia în mână, pledasem la CCR. N-am uitat și nu uit faptul că legea permite evaluarea procurorilor pe fond”, a spus ministrul Justiției.

Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte”, a precizat ministrul.

„Voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public - DNA, DIICOT şi Înalta Curte”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close