Antena 3 CNN Politică Ministrul Muncii Ioan Botiş a demisionat. Secretarul de stat Ivăşchescu preia temporar atribuţiile acestuia

Ministrul Muncii Ioan Botiş a demisionat. Secretarul de stat Ivăşchescu preia temporar atribuţiile acestuia

Ministrul Muncii Ioan Botiş a demisionat. Secretarul de stat Ivăşchescu preia temporar atribuţiile acestuia
Sursa foto: Foto: INTACT Images
20 Apr 2011   •   10:05
Update 14:00 - Secretarul general al PDL, Vasile Blaga a declarat că demisia lui Botiş este de onoare, conform Agerpres. "Este o demisie de onoare şi nu am nimic de comentat în plus", a spus Vasile Blaga, menţionând însă că, potrivit protocolului coaliţiei, postul de ministru al Muncii este al PDL, iar succesorul lui Ioan Nelu Botiş va fi decis de partid.

Update 13:05 -
Premierul Emil Boc a precizat în cadrul unei declaraţii de presă că secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu va prelua atribuţiile ministrului Botiş până când se va desemna un nou ministru.
 


Update 11:30
- Conform unor surse guvernamentale, posibilii înlocuitori sunt Marian Sârbu, din partea UNPR, Claudia Boghicevici, deputat PDL sau Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii din partea PDL. 

Fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a ţinut să îşi ceară scuze la începutul conferinţei de presă în care şi-a anunţat demisia: "În primul rând aş dori să îmi exprim scuzele în faptul că am întâriat o zi în ceea ce priveşte demisa mea. Am avut nevoie de o zi pentru a pregăti această demisie şi în cursul zilei de ieri am ţinut foarte mult să îl informez pe domnul premier Emil Boc dar şi pe domnul preşedinte Traian Băsescu în legătură cu această decizie. În consecinţă, astăzi, îmi prezint demisia şi la baza demisiei stau motive de moralitate, îmi cer scuze cetăţenilor."

Fostul ministru a ţinut să puncteze şi actele normative pozitive care au fost susţinute în timpul mandatului său: "
A fost o perioadă extrem de bună în ceea ce priveşte elaborarea unor legi, am promovat 18 legi, printre cele mai importante fiind Salarizarea Unitară, legile Dialogului Social, legea Zilierilor, Legea privind asistenţa socială şi ţin foarte mult la derularea unui program de cămine pentru programe în vârstă.
 


Botiş a ţinut să transmită şi un mesaj mai sentimental: "Aş dori să adresez scuze cetăţenilor din Bistriţa care mi-au acordat încredere şi care au fost probabil dezamăgiţi în legătură cu ultimele întâmplări din viaţa mea ca ministru. Aş vrea să le mulţumesc angajaţilor din Ministerul Muncii, am obţinut rezultate bune împreună şi aş dori să prezint scuzele mele colegilor din Guvern, dar nu aş vrea ca ei să fie puşi să dea explicaţii în situaţia unui coleg de-al lor." 

Informaţii din presă au relevat că soţia lui Botiş s-ar putea afla într-un conflict de interese, fapt ce poate duce la o demitere sau demisie. Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat după ce informaţiile au apărut în presă.

Ministrul a declarat ieri că soţia sa va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreo calitate de fondator sau de membru al asociaţiei. "Începând de astăzi, soţia mea se va retrage, îşi va da demisia. Precizez că nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei, nu suntem membri ai acestei asociaţii."

Întrebat de jurnalişti dacă o demisie pare corectă din punct de vedere moral, ministrul a răspuns: "Din punctul meu de vedere, poate că moral este justificată atitudinea, în calitate de ministru am datoria de a sta departe de orice acuzaţie de acest tip. Poate cã este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei societăţi", a declarat ministrul Muncii.

×
Subiecte în articol: Ioan Botis demisie
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close