Antena 3 CNN Politică Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul: Domnul Kover să facă afirmaţii la dânsul acasă

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul: Domnul Kover să facă afirmaţii la dânsul acasă

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul: Domnul Kover să facă afirmaţii la dânsul acasă
Sursa foto: Foto: INTACT Images
27 Mai 2012   •   19:53

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, i-a solicitat, duminică, preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, să respecte statul român şi pe cetăţenii români, după ce oficialul de la Budapesta a criticat Guvernul ţării noastre pentru faptul că ar fi împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.
   
'Domnul Kover, ca un înalt demnitar al statului maghiar, trebuie să respecte statul român, trebuie să-i respecte pe români, trebuie să respecte relaţiile pe bază de principii democratice între state membre ale Uniunii Europene', a precizat Mircea Duşa, într-o declaraţie acordată AGERPRES.
   
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a reamintit că Guvernul României a refuzat pe cale diplomatică şi oficială să permită reînhumarea lui Nyiro Jozsef.
   
'Domnul Kover să facă afirmaţii la dânsul acasă (...) nu să facă aprecieri la adresa Guvernului României, care pe cale diplomatică şi oficială a refuzat să dea voie reînhumării sau aducerii rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef în România. Iar Parlamentul Ungariei sau preşedintele Parlamentului Ungariei trebuia să respecte decizia Guvernului României, nu să vină în România să forţeze nota şi la limită să solicite ieri autorizaţie de înhumare. Noroc că statul şi Guvernul României este vigilent şi, pe baza principiilor democratice şi a statului de drept, a suspendat acea autorizaţie', a afirmat Mircea Duşa.
   
Ministrul Duşa a susţinut că preşedintele Parlamentului Ungariei se află în campanie electorală pe teritoriul României, de susţinere a preşedintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, dar a punctat că 'Guvernul condus de Victor Ponta şi Guvernul USL a dovedit că este un Guvern solid şi care nu mai admite orice ingerinţă a unora sau altora care vor să reînvie fantome ale trecutului'.
   
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, dur, duminică, Executivul de la Bucureşti, susţinând că ar fi împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.
   
Ceremonia de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată în ultimul moment, după ce Prefectura Harghita a atacat în instanţă adeverinţa de reînhumare.
   
Duminică, la Odorheiu Secuiesc, a avut loc doar o manifestare de comemorare a lui Nyiro Jozsef, la care au participat aproximativ două mii de oameni.

×
Subiecte în articol: Mircea Dusa Ungaria
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close