Antena 3 CNN Politică Ministrul Sănătății, acuzat că blochează de șapte luni transplantul de plămâni în România. Explicația lui Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, acuzat că blochează de șapte luni transplantul de plămâni în România. Explicația lui Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, acuzat că blochează de șapte luni transplantul de plămâni în România. Explicația lui Vlad Voiculescu
Sursa foto: Foto: gov.ro
23 Noi 2016   •   20:00

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, că sesizează Agenția Națională de Integritate, după ce a găsit deficiențe grave la Agenția Națională de Transplant, în urma anchetei făcute de Corpul de control al ministrului.

Ministrul Vlad Voiculescu a vorbit de un posibil conflict de interese la Agenția de transplant.

Sunt acuzații în legătură cu lipsa unui registru și a unei evidențe privind organele prelevate, dar și o listă a donatorilor și beneficiarilor de organe, lucru care ar face imposibil un control. De asemenea, toate dosarele de transplant vor fi verificate, a precizat ministrul.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai spus că transportul organelor care au fost prelevate s-a făcut cu ajutorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, iar aceasta nu era autorizată, acreditată să facă acest tip de transport special.

Mai mult, șeful de la Sănătate a vorbit și de achiziții importante, dar neconforme la Agenția de transplant, semnate de un șofer din acea instituție, care are atribuții, cu jumătate de normă, la Departamentul Achiziții.

Vlad Voiculescu a spus că sunt suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiţi bani publici, în acest caz. Este vorba de un achiziţia unui studiu de fezabilitate pentru care referatul necesar a fost semnat de şoferul instituţiei.

În faţa Corpului de control al ministrului, șoferul a declarat în scris că nu a înțeles ce a semnat, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Astfel, ”vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals”, a declarat șeful de la Sănătate.

Nu în ultimul rând, ministrul Sănătății îl acuză pe doctorul Victor Zota că ar fi semnat niște documente și ar fi luat niște decizii sub presiuni politice, din funcția de ”coordonator”, iar această funcție nu exista.

În ce privește situația de la Spitalul Sf. Maria, ministrul Voiculescu a vorbit, din nou, despre îndoielile pe care le are, cum că această instituție a fost acreditat în mod judicios şi că nu există un contract cu un doctor specialist.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de miercuri a emisiunii La Ordinea Zilei, realizată de Dana Grecu și Radu Tudor, la Antena 3.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a intervenit telefonic în emisiune și a explicat că există nereguli cu acreditarea în cauză pentru Spitalul Sf. Maria:

“Această polemică a început de la lucru simplu – Agenția Națională de Transplant a acreditat un centru care ar fi putut să facă transplant pulmonar. Eu am pus această acreditare sub semnul întrebării, chiar directorul executiv, domnul profesor Deac a pus-o el însuși sub semnul întrebări, azi dimineață, în mod public. Documentul este semnat chiar de către domnul profesor Deac. A spus public astăzi ce mi-a spus și mie, că există probleme cu această acreditare”, a explicat Vlad Voiculescu.

“Eu am în față acum Ordinul Ministrului Sănătății numărul 860 / 2013. Și aici sunt trecute criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe. Există mai multe articole la care sunt probleme. De exemplu, unul dintre criterii nu este îndeplinit de spitalul Sf. Maria, conform criteriilor din 2013. Este singura reglementare legală pentru acreditarea unui centru de transplant”, a continuat ministrul Sănătății

“Am corespondență cu Agenția Națională de Transplant din lunile iulie, august, septembrie. Am primit mai multe semnale că lucrurile nu sunt în regulă. Am spus de acum câteva zile că există îndoieli referitoare la această situație.”

“Ce am spus tuturor este că atâta timp cât eu nu am siguranța că acest transplant de români nu se poate face în condiții optime, care să nu pună viața oamenilor în pericol și atâta timp cât nu am răspunsuri clare referitoare la costuri, măcar aceste două lucruri, dacă nu îmi sunt clare, atunci da, în mandatul meu, acest transplat nu se va face în România”, a conchis Vlad Voiculescu.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close