Antena 3 CNN Politică Ministrul Sănătății: “Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie”

Ministrul Sănătății: “Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu două propuneri, miercuri, după controversele stârnite de lipsa ordinului comun de ministru care să precizeze dacă elevii pot efectua orele de educație fizică fără masca în aer liber. Acesta a confirmat ce anunțase deja Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în direct la Antena 3.

Ministrul Sănătății: “Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie”
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2021   •   18:07

"Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi." a anun'at Vlad Voiculescu, miercuri, pe Facebook.

"Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca, iar argumentele pentru această recomandare pot fi împărțite în trei categorii - și v-aș ruga să citiți până la final înainte să vă formați propria părere: 

1.CONTEXT NAȚIONAL
a) Avem incidența în creștere a cazurilor de infectări la nivel național;

b) Avem de asemenea o creștere a cazurilor pozitive SARV-CoV-2 în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate. Las aici câteva cifre: 

În 23 februarie - 1 martie 2021 s-au înregistrat:
- 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
- 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
- 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie - 1 martie 2021;

c) Avem de asemenea o creștere a numărului de tulpini UK cu rată de transmitere și contagiozitate crescută la copii;

2. CONTEXT SPECIFIC 
Multe săli de sport nu se pot aerisi cum trebuie, asta în condițiile în care în timpul efortului fizic crește semnificativ nivelului de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, deci implicit riscul de transmitere;

3. REGULI EPIDEMIOLOGICE 
Mai mult, în condițiile nepurtării măștii la ora de sport în spații închise, dacă un singur copil sau profesor este depistat pozitiv, toți ceilalți vor trebui să se izoleze! Ori asta ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare."

Pe tema ore de sport - cu sau fără mască, recomandările Ministerului Sănătății sunt două: 1. Dacă ora de sport se...

Posted by Vlad Voiculescu on Wednesday, 3 March 2021

Ministrul Educației: Este nevoie de acel ordin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit clarificări miercuri, la Antena 3, după controversele stârnite de lipsa ordinului comun de ministru care să precizeze dacă elevii pot efectua orele de educație fizică fără masca în aer liber. Asta după ce Ministerul Sănătății a transmis că masca va rămâne obligatorie la orele de sport efectuate în spații închise.

"Secretarul de stat, Andreea Moldovan, a scris și a semnat acest lucru înaintea ultimei adrese. Este o precizare făcută și asumată de Andreea Moldovan.

Pentru ca aceste lucruri să devină efective trebuie să fie incluse în acel ordin de ministru comun. Este nevoie de acel ordin. Această precizare ar putea să fie inclusă și ordinul de ministru ar putea fi elaborat inclusiv în cursul zilei de astăzi. 

Dar acest ordin ar trebui să aibă mai multe prevederi. Este vorba de modul în care se derulează învățământul special. Atunci când numărul elevilor în clasă este foarte redus. Acest ordin trebuie să prevadă modul în care derulăm orele remediale, program deja început." a mai precizat ministrul Educației.

România este singura țară din UE care impune obligativitatea măștii la orele de educație fizică

România este singura țară din Uniunea Europeană care a impus la nivel național obligativitatea purtării măștii la orele de educație fizică și sport, fără a introduce excepții care să ia în considerare vârsta elevilor sau locul unde se desfășoară ora.

Majoritatea statelor europene prevăd măsuri ca ventilația, distanțarea și susținerea orelor preponderent afară, evitarea sporturilor de echipă. Letonia a luat cea mai drastică măsură, prin suspendarea orelor de educație fizică, se arată în analiza solicitată de Ministerul Educației la Comisia Europeană și obținută de Edupedu.ro.

 

×
Parteneri
Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populație
x close