Antena 3 CNN Politică Ministrul Sănătăţii: România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii

Ministrul Sănătăţii: România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii

Ministrul Sănătăţii: România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Mar 2012   •   18:47

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, susţine că România are nevoie de o strategie naţională în domeniul transfuziei, de armonizarea legislaţiei cu cea europeană, precum şi de aparatură performantă pentru fracţionarea şi valorificarea unei cantităţi imense de plasmă aflată în stoc, conform Agerpres.

'Avem foarte multe lucruri de făcut în acest domeniu. Cu toate dificultăţile, de personal, de dotări, totuşi este un subsistem funcţional şi care lucrează bine, nu în ultimul rând, datorită unor eforturi ale colectivelor care sunt foarte bune', a declarat ministrul Ritli, sâmbătă, la Oradea, prezent la lucrările primului Congres Internaţional de Medicină Transfuzională.

Ministrul a arătat că legislaţia din 2005 care reglementează activitatea în domeniu este în conformitate cu directivele europene doar parţial, motiv pentru care trebuie reajustată şi gândită o altă strategie.

Această strategie vizează, în primul rând, să se asigure cantitatea şi calitatea produselor de sânge, precum şi o serie de strategii pentru educare, informare publică şi valorificare a ceea ce există.

'Noi avem o cantitate imensă de plasmă, care este stocată şi pe care nu o folosim pentru  că nu avem tehnologie să o fracţionăm. Din plasmă se pot extrage foarte multe, chiar şi medicamente. Nu avem tehnologie şi având plasma, trebuie să găsim o formulă să o valorificăm', a subliniat Ritli.

×
Subiecte în articol: legislatie calitate tehnologie
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close