Antena 3 CNN Politică Mircea Duşa: Armata Română execută doar misiuni legale şi nu vreau să fie implicată în dispute politice

Mircea Duşa: Armata Română execută doar misiuni legale şi nu vreau să fie implicată în dispute politice

Mircea Duşa: Armata Română execută doar misiuni legale şi nu vreau să fie implicată în dispute politice
20 Iul 2013   •   15:41
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, sâmbătă, că Armata Română execută doar misiuni legale, el precizând totodată că nu doreşte ca Armata să fie implicată în dispute politice, conform Mediafax.
Întrebat dacă Armata a fost implicată în aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, ministrul Apărării a răspuns: "Armata execută misiuni legale. Sigur că operaţiuni de genul acesta, care îl privesc pe Omar Hayssam, au un anumit grad de confidenţialitate şi Armata, legat de ce declara preşedintele Băsescu, nu execută decât misiuni legale şi nu vreau ca Armata să fie implicată în dispute politice".
Duşa a făcut această declaraţie după ce a zburat împreună cu premierul Victor Ponta cu un avion de tip Spartan, de Ziua Aviaţiei Române.
Întrebat, în acest context, care a fost penultima misiune pentru un avion militar de tip Spartan, ministrul a răspuns: "Cei care sunt abilitaţi de lege au acces la aceste documente şi la timpul respectiv vor face precizări".
Aducerea în ţară a lui Hayssam a fost o operaţiune avizată de Guvern şi derulată conform legilor româneşti, preşedintele Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune "poveşti cu Rambo care salvează oameni"
"Operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern. Toate operaţiunile la care au participat reprezentanţi ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că preşedintele a vrut să spună că nu a fost autorizaţie din partea unui stat străin", a spus Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă într-adevăr nu a existat autorizaţie din partea acelui stat străin, Ponta a susţinut că nu cunoaşte acest lucru.
El a adăugat că nu i s-a părut că preşedintele îl contrazice pe tema Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, adăugând însă că el nu poate păcăli oamenii.
"Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi, eu nu pot să vă insult inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde", a afirmat Ponta.
Premierul a mai afirmat că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui şi ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că în continuare nu ştie cum a fost implicat şi preşedintele Băsescu sau care a fost rolul acestuia.
El a precizat totodată că, din punct de edere juridic, există un acord de extrădare între România şi Siria, dar care nu este în vigoare deoarece a fost ratificat doar de partea română, precum şi un acord-cadru mai vechi care nu se aplică însă cetăţenilor propriei ţări.
 

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close