Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană: Voi propune revenirea la mandat de patru ani pentru preşedinte (VIDEO)

Mircea Geoană: Voi propune revenirea la mandat de patru ani pentru preşedinte (VIDEO)

Mircea Geoană: Voi propune revenirea la mandat de patru ani pentru preşedinte (VIDEO)
22 Apr 2010   •   21:00

Preşedintele Senatului, Mircea Goeană, a declarat, joi seară, la emisiunea "Ştirea Zilei", că va propune în proiectul de modificare a Constituţiei să se revină la sistemul de mandat prezidenţial de patru ani. În plus, el a avansat ideea organizării unor alegeri anticipate în 2012, astfel încât prezidenţialele să se suprapună din nou cu parlamentarele.

"Ceea ce voi propune eu în proiectul de modificare a Constituţiei (...) este revenirea la un sistem de mandat prezidenţial de patru ani. Riscul de a avea un preşedinte în România zece ani de zile, oricum este mult prea plictisitor şi este periculos. Înseamnă mult mai multe alegeri, înseamnă mult mai multă incertitudine politică şi înseamnă perpetuarea ficţiunii că un preşedinte, care este ales cu sprijinul unui partid, la Cotroceni nu o să facă politica acelui partid sau acel partid nu se va sprijini de preşedinte în exercitarea puterii sau a influenţei preşedintelui în această ţară", a declarat Mircea Geoană.

Fostul preşedinte al PSD susţine că propunerea de prelungire a mandatului prezidenţial cu un an, făcută în 2003 chiar de către social-democraţi, s-a dovedit a fi un eşec.

"De fapt am agravat tensiunile. Am crescut şansele de coabitare în interiorul unui ciclu mult mai lung şi de fapt, ceea ce s-a crezut că va fi un lucru bun, s-a dovedit un lucru contraproductiv. Eu aş reveni la un mandat de patru ani la preşedinte. Aş reveni cu alegeri parlamentare suprapuse cu cele prezidenţiale", a declarat Mircea Geoană.

"Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să resincronizăm ciclurile politice şi să asigurăm mai multă coerenţă, ar trebui ca în 2010 să facem un referendum de modificare a Constituţiei, dacă se decide alegeri anticipate pentru a putea să avem alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2012 suprapuse şi de acolo să începem un ciclu de patru ani. Pentru că să ştiţi că era mai sănătos şi era mult mai coerent ciclul politic", a mai spus Mircea Geoană.






Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close