Antena 3 CNN Politică Mistere uninominale: Candidat PNL aflat în arest obţine locul în Parlament, după redistribuire

Mistere uninominale: Candidat PNL aflat în arest obţine locul în Parlament, după redistribuire

Mistere uninominale: Candidat PNL aflat în arest obţine locul în Parlament, după redistribuire
03 Dec 2008   •   09:04

Noul sistem uninominal în baza căruia românii au votat pe 30 noiembrie a dat deja naştere la controverse. După candidatul UDMR, Iosif Koto, care a devenit parlamentar după ce a fost votat de 34 de români, efectele bizare ale votului uninominal continuă să iasă la suprafaţă.
Un candidat PNL din Turda va ajunge deputat deşi se află în arestul poliţiei Judeţene Cluj de două săptămâni. Liberalul Virgil Pop s-a clasat pe poziţia a treia, dar a obţinut locul în Parlament după redistribuire. Proaspătul deputat este cercetat pentru trafic de influenţă. Legea prevede că nu se va aplica imunitatea parlamentară, pentru că faptele au fost comise înainte de a deveni parlamentar. Cu toate astea, Virgil Pop îşi va pierde locul în parlament doar dacă justiţia îl va condamna. Până la verdict, liberalul va fi cercetat în stare de libertate.
Pe de altă parte, în judeţul Cluj, candidatul Uniunii Maghiarilor, Szedilek Lenke, a pierdut mandatul de senator la redistribuire, în favoarea unui candidat PNL clasat pe locul patru.
Ciudăţeniile votului uninominal nu se opresc aici: în timp ce unii devin parlamentari cu câteva zeci de voturi, alţii care se situează pe primul loc şi câştigă încrederea electoratului din colegiul său rămân pe dinafară. Este şi cazul Alianţei PSD+PC care la Galaţi a pierdut patru mandate în ciuda faptului că cei care au candidat au obţinut fiecare în parte 49% din voturile alegătorilor.
Antena 3

×
Subiecte în articol: PNL UDMR
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close