Antena 3 CNN Politică Mitrea încearcă să obţină sprijinul lui Dragnea şi al baronilor locali pentru atacarea şefiei partidului

Mitrea încearcă să obţină sprijinul lui Dragnea şi al baronilor locali pentru atacarea şefiei partidului

Mitrea încearcă să obţină sprijinul lui Dragnea şi al baronilor locali pentru atacarea şefiei partidului
Sursa foto: Miron Mitrea
03 Feb 2009   •   16:10

Miron Mitrea încearcă să adune cât mai mulţi adepţi pentru a încerca să candideze la funcţia de preşedinte al PSD. Potrivit unor surse social-democrate, întâlnirea de ieri cu demisionarul Liviu Dragnea s-ar înscrie în această strategie, Mitrea l-ar fi momit pe Dragnea cu scaunul de secretar general al partidului în cazul în care acesta ar reuşi să ralieze la cauza sa baronii locali ai cărui exponent este.
Unul dintre motivele de nemulţumire ale fostului ministru al internelor, Liviu Dragnea a fost şi faptul că Mircea Geoană s-ar fi arătat rezervat faţă de o posibilă sprijinire a sa pentru postul de secretar genral al partidului. Înainte de a primi să fie ministru la Interne, Dragnea primise promisiuni din partea lui Mircea Gheoană că va fi făcut secretar general al partidului în locul demisionarului Titus Corlăţean.
Conform surselor citate, Geoană ar fi plecat însă urechea la părerile lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase care nu priveau cu ochi buni prea rapida ascensiune politică şi influenţa crescândă în partid a lui Dragnea. Astfel, Geoană a început să se gândească la o altă persoană pentru postul de secretar general, printre numele luate în calcul fiind cel al lui Valeriu Zgonea şi chiar al fostului ocupant al acestei funcţii, mai vechiul rival al lui Dragnea, Titus Corlăţean. Tergiversarea numirii sale ca interimar în acest post la Comitetul Executiv din 19 ianuarie, o altă promisiune făcută de liderul PSD, cât şi imixtiunile colegilor de partid în numirile de secretari de stat la MAI şi la şefia DGIPI, l-a determinat pe Dragnea să ameninţe la Sinaia cu propria demisie.
Însărcinarea liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, cu reorganizarea filialei PSD Giurgiu ar fi pus capac răbdării lui Dragnea. Conform înţelegerii iniţiale perfectate cu Geoană, fostul ministru ar fi trebuit să se ocupe de coordonarea, restructurarea şi alegerile interne ale acestei organizaţii judeţene şi nu Vanghelie.
De supărările şi eşecurile lui Dragnea a profitat Miron Mitrea. Intrat într-un con de umbră după pierderea meciului cu Viorel Hrebenciuc pe funcţiile guvernamentale, Mitrea încearcă în prezent o revenire în forţă, susţin unele surse din partid, sau ?ultimul cântec de lebădă? apreciază alţi social-democraţi.
"Dacă va încerca, Mitrea se va sinucide politic. Dragnea este terminat.Deja proprii oameni îl părăsesc. Va sfârşi exilat la Teleorman după ce a făcut atâta rău partidului" au declarat sursele citate, referindu-se la consecinţele de de imagine pe care le va suferi PSD după demisia lui Dragnea, dar şi la înrăutăţirea relaţiiei cu PDL, ai cărui lideri au trimis semnale de nemulţumire spre social-democraţi pentru perpetuarea unei crize inutile la nivelul acestui minister cu costuri negative pentru ambii parteneri de guvernare.
Mitrea aravea în plan ca la viitorul Congres al partidului să candideze pentru şefia PSD, cu eventualul sprijin al baronilor locali apropiaţi cercurilor lui Liviu Dragnea. În cazul în care această acţiune s-ar solda cu succesul scontat, Mitrea i-a promis lui Dragnea funcţia de secretar general al partidului, susţin sursele citate. De altfel în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o ieri la Senat, pe lângă problema demisiei de la MAI, a fost abordată şi posibilitatea unui tandem de colaborare pentru Congres. Mitrea l-ar fi asigurat pe Dragnea că încă mai are destui susţinători în partid prin care să forţeze la Congres depunerea mandatului de preşedinte al partidului de către Mircea Geoană şi organizarea de noi alegeri interne.
Surse din tabăra lui Viorel Hrebenciuc afirmă însă că Mitrea încearcă doar să se folosească de Dragnea pentru a dezbina partidul. "Dragnea l-a trădat în trecut. Nu uită Mitrea aşa uşor" susţin unii social-democraţi.
Luptele de culise au căpătat de altfel proporţii hilare. Mai mulţi parlamentari PSD au primit marţi, prin SMS, un mesaj de susţinere a lui Miron Mitrea pentru funcţia de ministru al Internelor, au arătat sursele citate. "În actualul context, aveţi şansa de a pune o roată motrice PSD în Guvern: Miron Mitrea. Poliţiştii adevăraţi au nevoie de un ministru puternic", sună mesajul telefonic primit de unii reprezentanţi şi lideri ai PSD.
Mitrea a reacţionat prompt scriind pe blog că nu-l interesează şefia MAI. "Astăzi am aflat că mai mulţi parlamentari ai PSD ar fi primit sms-uri cu îndemnul să susţină candidatura mea la postul de ministru de interne după demisia lui Liviu Dragnea. Ba mai mult, presa a preluat aceasta ştire şi mai mulţi ziarişti m-au rugat să comentez. De aceea, mă văd nevoit să repet ceea ce am spus încă de la începutul negocierilor pentru formarea guvernului PSD ? PDL: nu m-a interesat şi nu mă interesează nici un post în executiv", precizează fostul secretar general al PSD.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD candidatura alianta Dragnea Congres
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close