x close

Mitul votului prin corespondenţă, spulberat: "Poate fi manipulat uşor"

de D.G.    |    20 Oct 2015   •   17:29
Mitul votului prin corespondenţă, spulberat: "Poate fi manipulat uşor" 817

Mult mai inteligent decât votul prin corespondenţă este votul electronic, declară într-un interviu la RFI europarlamentarul PPE, Cristian Preda. El precizează că Parlamentul European va vota săptămâna viitoare o recomandare de folosire a votului electronic pentru alegerile europene.

Cristian Preda spune după ce Senatul a adoptat legea votului prin corespondenţă că e bine că s-a făcut primul pas, dar consideră că se impun dezbateri pe acest subiect.

El crede că votul prin corespondenţă ar trebui aplicat şi alegătorilor din România, nu doar celor din străinătate: "Nu văd de ce am trece la formula votului prin corespondenţă şi am lega-o exclusiv de cetăţenii români din străinătate. E pur şi simplu absurd să inventăm această procedură, care e una dintre procedurile folosite, trebuie spus, pentru a permite votul celor care sunt departe de casă, dar să o legăm doar de românii din străinătate. Cred că la fel de bine s-ar putea crea această facilitate pentru cei care locuiesc în ţară şi care de pildă, în timpul alegerilor nu sunt la domiciliu, ci sunt în afara localităţii şi în loc să se ducă să stea la coadă, pot să aleagă această variantă".

Cristian Preda spune că există riscul ca votul prin corespondenţă să fie manipulat: "Vom intra, există acest risc, într-o procedură greoaie, în care ba hârtiile n-ajung, ba tu spui c-au ajuns şi ceilalţi spun că n-au ajuns. Se poate şi manipula uşor. Acum, sigur că noi ne dorim ca tot mai multă lume să poată vota, dar să nu fim naivi să credem că partidele nu vor manipula acest vot, că nu se va opri cumpărarea votului, ceea ce e un aspect foarte grav în cazul României. Votul electronic ar permite mai multă autonomie".

Întrebat cum ar putea fi manipulat votul prin corespondenţă, europarlamentarul a răspuns: "Prin cumpărare, cu bani, cum se întâmplă şi-n localităţile de pe tot cuprinsul ţării. Deci nu cred că i-ar împiedica ceva pe cei care sunt dealer-ii de voturi din România să meargă în Spania sau în Italia. Nu cred că şi-ar face foarte multe scrupule să mute operaţiunile din Teleorman la Palermo".

Citeşte mai multe despre:

cristian preda vot prin corespondenta
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati