Antena 3 CNN Politică Moştenirea lui Geoană: 8 milioane euro datorii, chirie neplătită de 4 ani. Năstase sugerează împrumut la FMI

Moştenirea lui Geoană: 8 milioane euro datorii, chirie neplătită de 4 ani. Năstase sugerează împrumut la FMI

Moştenirea lui Geoană: 8 milioane euro datorii, chirie neplătită de 4 ani. Năstase sugerează împrumut la FMI
Sursa foto: Mircea Geoanã
03 Mai 2010   •   10:46

PSD nu şi-a mai plătit chiria lunară pentru sediul central de circa 4 ani. RAAPS percepe acestei formaţiuni politice o chirie de 30.000 de lei lunar, obligaţie financiară pe care fostul preşedinte social-democrat, Mircea Geoană a făcut-o uitată în timpul mandatului său. Datoriile pe care PSD le are de achitat în acest moment se ridică, potrivit unui raport de audit, la suma de opt milioane de euro, din care şase au fost cumulate în timpul conducerii lui Geoană, iar un milion de euro constituie încă datorie din timpul mandatului lui Adrian Năstase.

Potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax, suma lunară pe care PSD trebuie să o plătească RA-APPS pentru sediul central nu a fost întotodeauna la nivelul celei actuale, de 30.000 de lei, aceasta crescând în timp şi ajungând la valoarea de astăzi.

Sursele citate au menţionat că datoriile cumulate de PSD în timpul mandatului lui Mircea Geoană, de cinci ani, se ridică la suma de şase milioane de euro. Aceleaşi surse au arătat că toate cheltuielile curente de la sediul central au fost tăiate, inclusiv telefoanele, întrucât factura la telefoane, la Romtelecom, era una "exorbitantă".

În paralel, o altă măsură adoptată de actuala conducere de partid a privit plafonarea salariilor angajaţilor la sediul central la suma maximă de 2.000 de lei.

În momentul preluării mandatului de preşedinte de către Victor Ponta, la sediul central al PSD erau angajate circa 100 de persoane, care însă nu îşi desfăşurau practic activitatea în sediu. De aceea, s-a renunţat la colaborarea cu acestea, în sediu rămânând doar angajaţii a căror activitate este strict necesară.

Pentru a aduce nişte bani la trezoreria centrală a PSD deja secată, conducerea PSD a decis să solicite fiecărei organizaţii judeţene o cotizaţie de câte 5.000 de lei pe lună, cotizaţii pe care filialele nu prea au mai onorat-o în ultimii ani.

"Este o problemă reală şi trebuie, în primă fază, să facem un audit, o evaluare, de a vedea care dintre ele trebuie plătite rapid, o eşalonare a lor. Şi ăsta este un subiect interesant, aşa de luni dimineaţă. Toate partidele au datorii. Unii dintre cei care la un moment dat au fost mai generoşi, crezând că noi vom câştiga alegerile prezidenţiale, acum sunt mai nervoşi şi vor să îşi ia mai repede banii înapoi. Se va rezolva", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Întrebat dacă centrul va cere sprijin financiar din partea filialelor din teritoriu din ţară, Năstase a reacţionat ironic: " Vrem să luăm un împrumut de la FMI. Sigur că până la urmă va trebui să găsim o soluţie elegantă. Este normal să îi plătim pe cei care au de luat nişte bani de la noi. Probabil că şi aşteptările lor erau altele şi ale noastre erau altele. Nu cred că trebuie să ne enervăm prea tare pe subiectul ăsta".

Năstase a mai apreciat că plata chiriilor restante ar trebui să se rezolve rapid, "fie printr-o negociere cu RA-APPS-ul, fie prin găsirea unor modalităţi de plată mai rapide".

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la rândul său, că partidul a avut întotdeauna probleme de acoperire, el precizând că plata chiriei nu este o treabă simplă, mai ales în situaţia în care RA-APPS a mărit chiriile la instituţii.

"Astea-s probleme curente. Întotdeauna partidul a avut probleme de acoperire, mai ales că s-au scumpit chiriile de la RA-APPS de la tot ce înseamnă instituţii din acestea. Dar nu ştiu, nu e treabă simplă. Nu urmăresc problemele astea" a arătat Iliescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD datorii chirie sediu Nastase FMI filiale
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close