Antena 3 CNN Politică MOŢIUNE DE CENZURĂ. Scenarii posibile în cazul trecerii moţiunii de cenzură. Ce s-ar putea întâmpla?

MOŢIUNE DE CENZURĂ. Scenarii posibile în cazul trecerii moţiunii de cenzură. Ce s-ar putea întâmpla?

MOŢIUNE DE CENZURĂ. Scenarii posibile în cazul trecerii moţiunii de cenzură. Ce s-ar putea întâmpla?
10 Oct 2019   •   12:45

Votul de astăzi are implicaţii uriaşe. Scena politică se va schimba radical şi dacă guvernul va fi demis şi dacă va ramâne la Palatul Victoria.

Scenariul în care Guvernul este demis

În cazul în care Camera Deputaţilor şi Senatul retrag încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură Guvernul este demis. Cabinetul Dăncilă devine un Cabinet interimar şi va avea atribuţii limitate. Timp de 45 de zile, Guvernul interimar va asigura continuitatea actului de guvernare. Dar nu are voie să iniţieze proiecte de lege sau să aprobe ordonanţe de urgenţă până la învestirea noului Executiv. În paralel, partidele vor fi chemate la consultări de către preşedinte pentru a forma noul Executiv. Klaus Iohannis va desemna un nou premier care în termen de 10 zile trebuie să vină cu o echipă şi un program de guvernare care vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului. 

  • Guvernul Dăncilă devine un Cabinet interimar, cu atribuţii limitate 
  • Guvernul va asigura continuitatea actului de guvernare 
  • Nu are voie să iniţieze proiecte de lege sau să aprobe ordonanţe de urgenţă 
  • Partidele vor fi chemate la consultări de către președinte 
  • Klaus Iohannis va desemna un nou premier 

Scenariul în care Guvernul nu este demis

Există, însă, şi posibilitatea ca Guvernul să rămână în funcţie. În acest caz, Executivul va avea aceeaşi structură, iar premierul va trebui să mai dea un test în Parlament. Viorică Dăncilă trebuie să restructureze Guvernul şi să vină în Parlament cu propuneri de miniştri pentru poziţiile unde preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să numească interimari sau miniştri titulari. Mai mult, premierul ar putea propune şi schimbarea unora dintre miniştrii de a căror activitate nu este mulţumit. În prezent, nu există titulari şi nici interimari pentru trei poziţii de vicepremieri -Parteneriate Strategice, probleme economice şi postul rămas vacant după plecarea ALDE, şi pentru mai multe poziţii de miniştri: Interne, Educaţie, Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul.

  • Viorică Dăncilă trebuie să restructureze Guvernul 
  • Premierul trebui să vină în Parlamentului cu propuneri de miniştri 
  • Ministere fără titulari - Interne, Educaţie, Energie, Mediu, Relaţia cu Parlamentul

×
Subiecte în articol: Guvernul demis premier Klaus Iohannis
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close