Antena 3 CNN Politică Năstase: Acordul cu FMI, folosit electoral de Băsescu

Năstase: Acordul cu FMI, folosit electoral de Băsescu

Năstase: Acordul cu FMI, folosit electoral de Băsescu
Sursa foto: Adrian Nastase
09 Mar 2009   •   15:40

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni că Parlamentul doar ratifică, în ultima etapă, un acord cu FMI, şi că o consultare în avans este inutilă, el adăugând că Traian Băsescu foloseşte în scopuri electorale această temă.
Preşedintele Traian Băsescu foloseşte subiectul acordului cu FMI ca temă electorală, a declarat luni, preşedintele Consiliului naţional al PSD, Adrian Năstase. ?Preşedintele teoretic nu are niciun fel de rol (în negocierile cu FMI, n.red.), dar fiind vorba de o campanie pentru alegerile prezidenţiale desigur că a adoptat şi această temă", a acuzat Năstase.

Potrivit fostului premier, Parlamentul intervine doar pentru ratificarea unui eventual acord încheiat cu FMI , totul fiind la măna lui Băsescu şi a guvernului.
"Parlamentul nu poate să spună de la început: dăm mandat pentru negocieri, iar la sfârşit să ratifice acordul. Este o chestiune absolut aberantă. Traian Băsescu putea să invite nişte prieteni, să-i întrebe ce părere au, unii parlamentari, poate oameni politici, să se consulte cu ei", a susţinut Năstase.
Băsescu vine "cu o anumită smerenie la Parlament" pentru a cere un punct de vedere în legătură  un eventual acord cu FMI, după ce a sugerat legislativului că ?nu trebuie să se implice nici măcar în chestiuni minore cum ar fi aprobarea unor legi, coduri şi altele", a mai spus Năstase.

FMI, ?un contabil foarte dur?
Năstase a explicat că eventualul acord cu FMI poate să presupună şi un împrumut, nu numai un acord de tip preventiv prin care s-ar menţine actualul cadru de consultare cu Fondul Monetar.
În primul caz, FMI poate impune unele restricţii referitoare la cheltuielile sociale. "Sigur însă, FMI-ul este un contabil foarte dur şi el, în momentul în care intervine, oferind şi credibilitate în exterior pentru alte tipuri de împrumuturi şi pentru împrumuturi cu costuri şi dobânzi mai mici, el se uită cu seriozitate, cu atenţie, dacă nu cumva veniturile anticipate nu sunt în realitate puse puţin cam idealist în cadrul bugetului. De aici, o anumită teamă de a lăsa cumva ca aceste elemente care ţin până la urmă şi de proiecte sociale importante să nu intre într-o logică a FMI-ului care să restrângă cheltuielile inclusiv pentru proiecte sociale", a mai spus vicepreşedintele Camerei.
El a mai susţinut că nu trebuie făcute nişte împrumuturi "doar aşa, ca să ai nişte bani în buzunar".

O delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Dragoi, se află la Washington pentru a negocia cu Fondul Monetar Internaţional un împrumut acordat României.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close