Antena 3 CNN Politică Năstase, despre guvernul post-moţiune: "Preşedintele va încerca să impună un nou premier, să nu ne facem iluzii"

Năstase, despre guvernul post-moţiune: "Preşedintele va încerca să impună un nou premier, să nu ne facem iluzii"

Năstase, despre guvernul post-moţiune: "Preşedintele va încerca să impună un nou premier, să nu ne facem iluzii"
Sursa foto: Adrian Nãstase
12 Oct 2009   •   10:44

Preşedintele Traian Băsescu va încerca să impună un nou premier din zona PDL dacă actualul va cădea mâine ca urmare a votului pe moţiunea de cenzură, a declarat luni preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. Social-democratul a exclus astăzi o posibilă decizie negativă a CCR cu privire la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură reclamată de PDL. În schimb, Năstase s-a arătat rezervat faţă de posibilitatea impunerii unui guvern PSD-PNL de tehnocraţi sau de specialişti, apreciind că PDL va rămâne la guvernare până după alegerile prezidenţiale, dar fără capacitatea de a mai emite ordonanţe de urgenţă, ignorând Parlamentul ca până în prezent.

?Am ajuns la un moment în care este necesar să ajungem la un punct de vedere comun. Este prematur să discutăm despre formula viitoare de guvernare. Ştim că preşedintele Traian Băsescu va încerca să impună un nou premier, să nu ne facem iluzii. În primul rând trebuie să vedem dacă vom avea o masă critică de sprijin? a afirmat Năstase înainte de şedinţa Biroului Permanent al PSD, referindu-se la posibilitatea instalării unui guvern de tehnocraţi sau de specialişti bazat pe o majoritate PSD-PNL.

El a explicat că şi în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, guvernul Boc nu va cădea. "Este exact ceea ce se va întâmpla, Guvernul nu va mai putea, cum se pregăteşte, să dea zeci de ordonanţe de urgenţă, ignorând rolul Parlamentului şi funcţionând ca un guvern al PDL, nu al României", a susţinut Năstase.
Liderul PSD s-a arătat optimist cu privire la decizia Curţii Constituţionale care ar trebui dată astăzi pe tema moţiunii de cenzură. ?Decizia Curtţii va fi foarte clară, foarte simplă. Este foarte clar dacă citeşti Constituţia, textul este foarte limpede. Asta doar dacă nu vrei cumva să lecturezi Statutul PDL sau ordinele de la Cotroceni? a subliniat deputatul social-democrat.

Cât priveşte posibila demisie a cabinetului Boc în cazul unui aviz de constituţionalitate al CCR pe marginea moţiunii, Năstase a apreciat că ar fi ?o decizie bună, o recunoaştere a dezastrului pe care l-au generat?.

Preşedintele CN al PSD a exclus şi posibilitatea înregitrării unor defecţiuni la votul moţiunii din partea propriilor parlamentari. ?Astea sunt intoxicările obişnuite înainte de voturile importante, nu le luaţi în seamă? a susţinut Năstase.

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni înaintea şedinţei conducerii partidului că a avut şi are "rezerve" faţă de efectele moţiunii de cenzură, dar susţine adoptarea acesteia.

"Important este să avem o discuţie în cadrul grupurilor parlamentare, să prezentăm argumentele într-un sens şi în altul şi după aceeea să luăm o decizie comună. Faptul că până acum lucrurile nu au fost foarte clare, în sensul că evaluarea pe care a făcut-o fiecare nu a fost comparată cu evaluările altor colegi a dus la o situaţie nu neapărat de ambiguitate, dar de întrebări fireşti pe care fiecare şi le-a pus (...) Au apărut mai multe motive pentru care să susţinem moţiunea. Şi eu am avut rezerve la început şi am în continuare, în ceea ce priveşte efectele acestei decizii, dar a fost luată. Este important să avem un punct de vedere unitar în legătură cu acţiunea noastră", a afirmat Năstase.

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie pare ceva mai optimist cu privirela efectele adoptării moţiunii de cenzură. ?Cea mai bună variantă este un guvern de specialişti, de tehnocraţi. Ideea e fără Boc? a comentat Vanghelie.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close