Antena 3 CNN Politică Năstase, Ponta şi Mitrea iau temperatura în PSD: Munteanu, cu ochii pe şefia lui Hrebenciuc

Năstase, Ponta şi Mitrea iau temperatura în PSD: Munteanu, cu ochii pe şefia lui Hrebenciuc

Năstase, Ponta şi Mitrea iau temperatura în PSD: Munteanu, cu ochii pe şefia lui Hrebenciuc
Sursa foto: Viorel Hrebenciuc
20 Ian 2010   •   16:28

Deputatul PSD de Neamţ, Ioan Munteanu intenţionează să candideze împotriva colegului Viorel Hrebenciuc pentru funcţia de lider de grup. Muntean este considerat un apropiat al senatorului Miron Mitrea şi un vechi adversar al lui Hrebenciuc pe care nu l-a uitat că i-a suflat la un moment dat postul de secretar al Camerei Deputaţilor deţinut în legislaturile anterioare. Surse social-democrate susţin însă că încercarea lui Munteanu ar constitui doar un experiment, o testare a raporturilor de forţe în perspectiva viitorului Congres de care nu sunt străini Adrian Năstase, Victor Ponta şi Miron Mitrea. De fapt, tandemul Adrian Năstase-Victor Ponta are de gând ca cel târziu după Congres să-l propulseze pe liderul TSD, deputatul Nicolae Bănicioiu în funcţia de lider de grup în cazul în care acest duo va prelua hăţurile partidului ca preşedinte şi, respectiv, preşedinte executiv. Aşa cum Ponta îi datorează lui Năstase intrarea şi cariera în PSD şi Bănicioiu poartă o recunoştinţă similară lui Ponta pentru propulsarea sa la un moment dat în fruntea tineretului social-democrat.

Bănicioiu, antrenat pe margine de Ponta. Mitrea se vrea şef peste senatorii PSD

În aceste condiţii, aripa Năstase-Ponta încearcă să ia temperatura în partid, printr-un preambul la grupul parlamentar al deputaţilor PSD. Conform surdelor citate, în cazul în care Năstase şi Ponta ar accede la cârma PSD, omul lui Geoană de la Senat, olteanul Ion Toma, dar şi Viorel Hrebenciuc vor putea spune adio funcţiile de lideri de grup pe care le deţin în prezent.
În partid se vehiculează deja varianta unei posibile înţelegeri a lui Năstase cu senatorul Miron Mitrea. În cazul în care Congresul PSD va consfinţi debarcarea lui Geoană din fruntea partidului, Năastase şi Ponta ar fi dispuşi să susţină alegerea lui Mitrea ca lider de grup la Senat, o mai veche doleanţă a acestuia. În schimb, oamenii lui Mitrea din grupul PSD de la Cameră ar urma să sprijine alegerea protejatului lui Ponta, şeful TSD, Nicolae Bănicioiu.
Primul pas în această direcţie se va face la începutul lunii februarie când odată cu reluarea aczivităţii parlamentare, Munteanu va servi drept cobai pentru a testa capacitatea de rezistenţă a actualei conduceri de partid.

"Experimentul" Munteanu

Munteanu a declarat că că va candida la şefia grupului parlamentar al PSD, condus până acum de Viorel Hrebenciuc, el informându-şi deja colegii parlamentare de această intenţie.
"Eu am anunţat deja că voi candida pentru funcţia de lider de grup PSD la Camera Deputaţilor, de la 1 februarie. Le-am spus colegilor care m-ar putea sprijini", a declarat Munteanu, citat de Mediafax.
Munteanu speră ca în puţina perioadă care a mai rămas să dobândească printr-un lobby eficient destule voturi pentru a-l debarca pe Hgrebenciuc din calitatea de lider de grup.

Hrebenciuc, "obosit" ca negociator

El a evitat să precizeze cine sunt susţinătorii săi, pe motiv că dacă ar divulga numele colegilor de partid, "i-ar face domnul Hrebenciuc cu flacăra violet de nu se mai văd". Ioan Munteanu îşi va argumenta la prima şedinţă de grup motivele pentru care va cere schimbarea lui Hrebenciuc din poziţia de lider de grup, tot atunci urmând să-şi depună şi candidatura pentru acest post.

Conform însă surselor citate, Munteanu va fi susţinut de parlamentarii mai tineri grupaţi în jurul lui Bănicioiu şi se mizează pe atragerea voturilor colegilor nemulţumiţi de modul defectuos în care s-a negociat trocul cu PDL pe tema amendamentelor depuse de PSD la proiectul de buget pe anul 2010.

"Hrebenciuc a obosit. Nu mai e negociatorul de altădată. E timpul să se odihnească" susţin sursdele citate.

Munteanu nu este primul social-democrat care încearcă înlocuirea lui Hrebenciuc din această funcţie în era Geoană. Ultimul care a avut o astfel de tentativă a fost tot un apropiat al lui Miron Mitrea. Finul său, Eugen Nicolicea a plătit mănuşa ridicată lui Hrebenciuc cu pierderea şefiei filialei PSD, Mehedinţi şi ulterior cu excluderea din partid.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close