Antena 3 CNN Politică Năstase ?propune? puterii dărâmarea zidurilor ?de natură a obstrucţiona libera circulaţie a cetăţenilor români?

Năstase ?propune? puterii dărâmarea zidurilor ?de natură a obstrucţiona libera circulaţie a cetăţenilor români?

Năstase ?propune? puterii dărâmarea zidurilor ?de natură a obstrucţiona libera circulaţie a cetăţenilor români?
Sursa foto: adrian nastase
21 Apr 2010   •   03:35

Liderul PSD Adrian Năstase a postat, marţi, pe blog, "în lumina declaraţiilor" Robertei Anastse despre dărâmarea zidului Parlamentului, un proiect de lege despre care spune că îl va depune la Senat, prin care propune accesul liber în Parlament, Guvern, Preşedinţie şi în toate instituţiile publice.
Năstase precizează că proiectul său legislativ este făcut "în lumina declaraţiilor din ultima perioadă a doamnei Roberta Anastase, legate de propunerea de dărâmare a gardului de la Casa Poporului" şi este semnat deja de 40 de parlamentari PSD şi PNL

Astfel, Năstase propune spre legiferare ca autorităţile şi instituţiile publice să organizeze zilnic, în spaţiile proprii, activităţi instructiv-educative, sportive şi recreative pentru cetăţeni şi ca reprezentaţii statului român să aibă obligaţia să utilizeze toate mijloacele pentru a determina adoptarea acestor măsuri, în Parlamentul European, ca directivă obligatorie pentru toate statele membre.

Proiectul de lege iniţiat de Năstase se numeşte "Lege privind liberul acces al cetăţenilor în spaţiile deţinute de autorităţi şi instituţiile publice" şi prevede, la articolul 1, alineatul 1 că "începând cu data de 01.01.2011 se asigură intrarea liberă a tuturor cetăţenilor în curţile aferente Parlamentului României, Palatului Victoria, Palatului Cotroceni, ministerelor şi ale celorlalte autorităţi şi instituţii publice".

Articolul 1 alineatul 2 prevede, de asemenea, că "până la data de 01.07.2010 toate autorităţile şi instituţiile prevăzute în alin (1) vor lua măsurile ce se impun pentru înlăturarea zidurilor, gardurilor, posturilor de observaţie şi a altora de natură a obstrucţiona libera circulaţie a cetăţenilor români".

Năstase propune, de asemenea, ca, începând cu data de 01.01.2011, posturile de pază să se desfiinţeze, personalul afectat acestora să fie pus la dispoziţia angajatorilor care, în termen de 30 de zile, să dispună, în condiţiile legii, redistribuirea acestora pentru activităţi gospodăreşti sau eventual disponibilizarea.

Fostul premier consideră şi propune, în articolul 3 al proiectului său de lege, ca toate cheltuielile necesare dărâmării zidurilor, înlăturării gardurilor şi dezafectării posturilor de observaţie vor fi suportate de Guvernul României din fondul de rezervă.

El propune ca, începând cu data de 01.01.2011, intrarea în clădirile autorităţilor şi instituţiilor publice să fie permisă tuturor cetăţenilor, în programul obişnuit de lucru al instituţiei.

Proiectul de lege prevede că, pentru respectarea dreptului la liberă circulaţie în România şi al dreptului de informare, accesul cetăţenilor nu va putea fi restricţionat, iar posturile de pază şi control aferente autorităţilor şi instituţiilor publice vor fi desfiinţate cu începere de la 01.01.2011.

Fostul premier precizează, în finalul postării sale, că deja peste 40 de colegi din grupurile parlamentare PSD, PNL si al minorităţilor naţionale au semnat propunerea pe care o va depune miercuri la Senat.

Proiectul lui Năstase are la bază, potrivit expunerii de motive, dorinţa de "a aduce în circuitul românilor o serie de spaţii care, în mod abuziv, sunt ocupate de autorităţile şi instituţiile publice în detrimentul cetăţenilor români şi pentru care, în mod nejustificat, se alocă de ani de zile sume mari de bani, sume care gestionate în mod eficient ar duce la îmbunătăţirea substanţială a nivelului de trai al românilor".

"Criza financiară care a afectat România obligă factorii politici responsabili din toate partidele să propună şi să susţină măsuri anticriză de natură a duce în principal la reducerea cheltuielilor bugetare, prin înlăturarea acelor cheltuieli inutile, menţinute doar pentru clientela politică a tuturor partidelor care s-au derulat la conducerea ţării", scrie Năstase pe blog.

Tot la expunerea de motive se arată că iniţiativa vine în sprijinul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu care a constatat că angajamentele Guvernului Boc la momentul încheierii acordurilor cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană nu au fost respectate afectând grav bugetul de stat, putând duce la imposibilitatea de plată a salariilor şi pensiilor, transmite Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că a solicitat Secretariatului General un proiect tehnic privind costurile implicate în dărâmarea unei părţi a gardului Parlamentului, menţionând că rămâne rezervată în ceea ce priveşte evoluţia şi punerea în aplicare a acestui proiect.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close