Antena 3 CNN Politică Negocierile pe buget au picat: Tăriceanu nu vinde amendamentele PNL pe firimiturile lui Pogea

Negocierile pe buget au picat: Tăriceanu nu vinde amendamentele PNL pe firimiturile lui Pogea

Negocierile pe buget au picat: Tăriceanu nu vinde amendamentele PNL pe firimiturile lui Pogea
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu
19 Feb 2009   •   16:38

Pentru că partenerii de coaliție s-au scumpit la tărâțe, liberalii au aruncat în aer speranțele celor care mizau pe o eventuală înțelegere cu Opoziția pentru finalizarea în această zi a procedurii de a adoptare a întregului buget pe anul 2009. Liberalii au refuzat să mai negocieze cu parlamentarii Puterii renunțarea la susținerea propriilor amendamente, nemulțumiți de banii puțini pe care ministrul Finanțelor Gheorghe Pogea s-a arătat dispus să-i aloce pentru finanțarea unor proiecte în colegiile uninominale câștigate de parlamentarii PNL.
Nu au lipsit nici contrele în interiorul PNL. Conform unor surse liberale, unii liberali au pledat în grupurile parlamentare pentru primirea acestor bani care ar ajuta la îmbunătățirea imaginii lor la nivel local. S-a opus conducerea centrală, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, mai preocupată de consecinţele negative de imagine care ar putea apărea dintr-o astfel de alianță conjucturală cu Puterea pe care au tot criticat-o în ultimele zile în Parlament.
Semnalele încurajatoare, stinse de zgârcenia lui Pogea
Cu doar o seară înainte liderul deputaților PSD, Viorel Hrebenciuc convenea cu deputatul Relu Fenechiu un compromis pe tema bugetului. PNL ar fi urmat să nu-și mai susțină în plen miile de amendamente respinse în comisii în schimbul primirii unor fonduri pentru colegiile uninominale liberale, urmând ca bugetul să fie adoptat joi după amiază. Conform unor surse parlamentare, negocierile au continuat și astăzi, locul lui Hrebenciuc fiind luat de ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea, cu asentimentul premierului Emil Boc.
Zgârcenia dovedită de Pogea în alocarea de bani pentru proiectele liberale, l-a făcut pe Tăriceanu să încline balanța în favoarea ruperii negocierilor. Fiecare parlamentar liberal din cei 93 ar fi urmat să primească câte 200.000 lei noi, cam 4,5 milioane de euro în total pentru proiectele locale sprijinite de aceștia. Conform unor surse liberale, președintele PNL nu a vrut să compromită pentru o sumă atât de mică imaginea de partid de opoziție a partidului prin acceptarea unui buget pe care l-a criticat cu atâta sârg în ultimele zile. ?Pogea ne-a aruncat doar niște firimituri. Parlamentarii săi au primit nuami pentru proiectele lor câte 70.000 de euro? ne-au precizat sursele citate.
Banul, ochiul dracului: Liberalii se contrează cu Tăriceanu
Cele câteva sute de milioane de lei, pe care liberalii ar fi urmat să le primescă în cadrul acestui troc, le-a făcut însă cu ochiul câtorva parlamentari liberali. Aceștia, în frunte cu Fenechiu, i-au cerut liderului de partid să accepte oferta. Refuzul acestuia a provocat nervozitate în rândul parlamentailor dornici de bani de la buget care nu s-au sfiit să-i reproșeze lui Tăriceanu că este mai curând interesat de imaginea sa decât de interesele filialelor din teritoriu și de proiectele județene ce ar trebui susținute financiar: şcoli, grădiniţe, drumuri judeţene sau biserici.
"Am luat decizia să continuăm să fim prezenţi, activi, pe tot ce înseamnă dezbaterea pe amendamente", a declarat Tăriceanu, după ședința cu proprii parlamentari. Supărat de contrele interne apărute în partid pe tema banilor de la buget, Tăriceanu a ţinut să "dezmintă categoric" negocierile purtate cu PSD și PDL pe buget.
"Nu avem ce să discutăm ca dezbaterile să meargă mai repede. Ţin să subliniez că parlamentarii noştri şi-au făcut datoria în mod conştiincios, fără să încerce să tragă de timp", a afirmat liderul opoziţiei, în opinia căruia PNL trebuie să se "lupte" pentru comunităţile pe care le reprezintă. "Nu avem să facem niciun fel de înţelegere şi niciun fel de compromis", a subliniat el.
Liderul PNL a respins și posibilitatea renunțării la majoritatea amendamentelor partidului în cayul în care unle propruneri pe educație ar fi adoptate în plen. "Nu renunţăm la nimic! Vreau să fiu foarte clar înţeles, nu facem niciun fel de înţelegere, de troc. Trebuie toate amendamentele susţinute, dacă se consideră că aceste amendamente sunt utile, ele trebuie aprobate. Dacă puterea vrea să se comporte ca până acum, n-are decât s-o facă, dar cu toate consecinţele care decurg din această atitudine. Nu se face nicio înţelegere, sunt numai zvonuri colportate de maeştrii diversiunile de la PD şi PSD"", a mai spus Tăriceanu.
Tăriceanu a arătat că liberalii doresc adoptarea amendamentelor referitoare la "proiecte de interes public" la nivelul localităţilor, dar se lovesc de "opacitatea totală" a coaliţiei de la putere care nu ține cont de punctul de vedere al opoziţiei, implicit a colegiilor pe care le reprezintă, dând dovadă de "aroganţă" şi dispreţ faţă de cetăţeni.
Foto:Intactimages.ro
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close