Antena 3 CNN Politică Negocierile sunt în grafic. Mai este un obstacol politic: UDMR

Negocierile sunt în grafic. Mai este un obstacol politic: UDMR

Negocierile sunt în grafic. Mai este un obstacol politic: UDMR
10 Dec 2008   •   19:12

O nouă rundă de negocieri a avut loc la Senat miercuri seară între PSD şi PD-L. La finalul întâlnirii, liderul social democrat Mircea Geoană a declarat că discuţiile avansează conform graficului şi că experţii ambelor formaţiuni lucrează la armonizarea programelor formulate de ambele partide.
"Grupurile de lucru ale celor două partide şi specialiştii au început lucrările la armonizarea programului de guvernare. Un grup de lucru specializat se va ocupa de parteneriatul pentru România. Activitatea va continua şi în zilele următoare. Suntem în continuare în grafic." a spus Geoană.
Geoană a arătat că poziţia PSD cu privire la prezenţa UDMR într-o viitoare formulă majoritară rămâne fermă. "Poziţia noastră a fost exprimată în mod clar referitor la faptul că PSD consideră că UDMR nu trebuie să intre la guvernare. Nu am dorit să blocăm avansul pe proiectul de guvernare şi perteneriatul pentru România prin discuţia despre UDMR." a declarat liderul PSD.

La rândul său, liderul PD-L, Emil Boc a arătat că ar fi preferat ca partidul său să obţină o majoritate de voturi sau să facă o alianţă "firească" de dreapta, cu PNL. El şi-a exprimat regretul pentru refuzul PNL care nu a dorit să intre la guvernarea alături de PD-L. "Am avut discuţii şi cu PSD şi cu UDMR. La PNL nu am găsit acea deschidere pe care am găsit-o la PSD şi UDMR." a spus Boc.
Întrebat ce rost mai are cooptarea UDMR într-o formulă majoritară care deţine deja 70% din mandatele din Parlament, Boc a declarat că nu este treaba PD-L cine face opoziţia în România. "Partenerii de la UDMR şi-au arătat disponibilitatea de a intra alături de noi la guvernare. Opoziţia este necesară într-o societate democratică, nu este treaba PD-L cine face opoziţie la noi în ţară. Noi am avut discutii cu toate partidele politice. Este elegant şi firesc să nu întorci spatele unui partener imediat ce crezi că ţi-ai găsit un alt partener." a mai spus liderul PD-L.
Potrivit lui Emil Boc, joi vor avea loc alte negocieri la nivel tehnic, urmând ca vineri, în prezenţa premeierului desemnat să se discute la nivel politic.

La finalul negocierilor purtate miercuri după amiază, între reprezentanţii PSD şi cei ai PDL, liderul social-democrat, Mircea Geoană a declarat că discuţia s-a desfăşurat în jurul Parteneriatului pentru România despre care s-a discutat în ultimele zile.
Potrivit preşedintelui PSD, parteneriatul va cuprinde atât relaţia explicită între cele două formaţiuni politice, cât şi formarea guvernării în jurul alianţei PSD-PDL.
Mircea Geoană a precizat că grupurile de lucru care fac redactarea programului de guvernare încep deja activitatea.
Referitor la desemnarea lui Theodor Stolojan în funcţia de prim-ministru, Mircea Geoană a declarat că nu a dorit să lase o astfel de decizie să afecteze planurile de rezolvare a problemelor cu care românii se confruntă în această perioadă.
Cât priveşte poziţia social-democraţilor cu privire la formarea unei coaliţii PSD - PDL - UDMR, liderul PSD, Mircea Geoană, s-a declarat împotriva intrării UDMR la guvernare, precizând că acest lucru "nu se negociază".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană premier UDMR negocieri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close