Antena 3 CNN Politică Nemulţumiri în coaliţie: nominalizările secretarilor de stat şi înţelegerile locale PSD-PNL, sâmburii discordiei

Nemulţumiri în coaliţie: nominalizările secretarilor de stat şi înţelegerile locale PSD-PNL, sâmburii discordiei

Nemulţumiri în coaliţie: nominalizările secretarilor de stat şi înţelegerile locale PSD-PNL, sâmburii discordiei
Sursa foto: Coalitia PSD-PDL
26 Ian 2009   •   18:05

Premierul Emil Boc s-a trezit luni asaltat cu reproşuri atât din partea PSD, cât şi din direcţia propriilor colegi de partid din teritoriu. Dimineaţa, social-democraţii i-au imputat numirile făcute la MJ şi MAE în câteva funcţii de secretari de stat care, conform înţelegerii, ar fi trebuit să revină PSD. La şedinţa Biroului permanent al PDL, câţiva lideri de filiale s-au plâns acestuia că nu pot colabora la nivel local cu PSD, datorită înţelegerilor locale pe care social-democraţii le au cu alte partide, precum PNL. Boc i-a liniştit promiţând că va discuta la nivelul Biroului de Coordonare al coaliţiei problema refacerii majorităţii în consiliile judeţene şi locale.
Independenţa afişată de Cătălin Predoiu la numirea secretarilor de stat în Ministerul Justiţiei, cât şi desemnarea fostului consilier prezidenţial, Eugen Tomac, într-un post de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, loc ce ar fi trebuit să revină PSD, a pus capac răbdării liderilor social-democraţi.
Întruniţi luni dimineaţă pentru a discuta proiectul de buget pe 2009, social-democraţii au profitat de ocazie pentru a-i învinui pe democrat-liberali că au încălcat împărţeala stabilită iniţial la nivelul acestor ministere, susţin surse din PSD. Premierul Emil Boc a încercat să ajungă la un compromis, promiţând că PSD va fi recompesat cu câteva posturi de secretari de stat la nivelul altor ministere.
Unul dintre aceste locuri s-a creat deja la Ministerul Transporturilor, unde Radu Berceanu a inclus în organigrama instituţiei un al patrulea post de secretar de stat. Surse din PSD afirmă că funcţia va reveni unei persoane desemnate de filiala Constanţa.
Majorităţi PSD-PDL la nivelul consiliilor locale şi judeţene
Şedinţa Biroului Permanent Naţional al PD-L i-a rezervat lui Boc confruntarea cu nemulţumirile exprimate de proprii colegi de partid. Mai mulţi lideri de organizaţii judeţene au cerut conducerii centrale să negocieze cu social-democraţii constituirea de noi majorităţi în consiliile judeţene şi locale, susţin surse democrat-liberale.
Democrat-liberalii s-au plâns că este imposibil să conlucreze cu social-democraţii la nivelul administraţiei publice locale în condiţiile în care aceştia continuă să colaboreze cu PNL, în baza unor înţelegeri perfectate încă din perioada alegerilor locale din 2008.
De altfel, împărţirea posturilor descentralizate, cât şi încheierea protocoalelor judeţene de colaborare cu PSD ar fi blocată de înregistrarea acestei stări de fapt la nivelul a mai multor judeţe, au mai arătat liderii PD-L. Arad, Timiş, Gorj, Hunedoara ar fi doar câteva din judeţele cu astfel de probleme, au precizat sursele citate.
Conform surselor citate, Boc a promis că va supune această prolemă discuţiilor cu PSD din cadrul viitoarei întruniri a coaliţiei de guvernare preconizată a avea loc marţi seară.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close