Antena 3 CNN Politică News Magazine: Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu lansează atacuri la adresa Guvernului

News Magazine: Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu lansează atacuri la adresa Guvernului

News Magazine: Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu lansează atacuri la adresa Guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Mai 2015   •   10:51

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat atacuri dure la adresa premierului Victor Ponta. Preşedintele a criticat vizita prim-ministrului în emiratele arabe, reprosandu-i acestuia ca nu l-a consultat în prealabil. 

 
Iohannis a spus despre Victor Ponta că are un mod ciudat de a face politică externă.
 
De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu critică Guvernul pentru lipsa infrastructurii din România, fără de care nu se poate realiza integrarea în zona euro. 
 
Şeful Băncii Centrale spune că explicaţia că nu sunt bani pentru drumuri este neadevărată. 
 
Subiectele au fost dezbătute în ediţia de sâmbătă a emisiunii "News Magazine", realizată de Andreea Stroe, la Antena 3. 
 
Dan Constantin, redactor-şef la Jurnalul Naţional, a explicat că ieşirea preşedintelui Iohannis a fost "neavenită".
 
"Conform Constituţiei, preşedintele semnează tratatele negociate de Guvern, iar la art. 102 scrie că Guvernul realizează politica internă şi externă. La 106 sau 107 se arată că Guvernul răspunde politic doar în faţa Parlamentului. Am fost în delegaţia asta din ţările arabe. Nu s-au semnat tratate. A fost o acţiune care se încadrează în politica externă a României. A fost chiar un lucru important, pentru că a fost prima vizită a unui premier român în această zonă, este o zonă cu un potenţial fantastic. Ieşirea domnului Iohannis este absolut neavenită, pentru că poate să compromită absolut orice înţelegere care s-a făcut acolo şi care ar trebui să aibă paşi pentru concretizare."
 
Adrian Marius Dobre, secretar general al Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai", a explicat că afirmaţia lui Mugur Isărescu este un simplu truism.
 
"Mugur Isărescu îmi aduce aminte de un sketch din Caragiale, cu castravetele. Câte perspicacitate îţi trebuie ca să îţi dai seama după 20 de ani că nu avem drumuri. Astea sunt truisme, iertaţi-mă. Ele sunt valabile în orice fel de condiţii. Adevărul este că, în sfârşit, avem un plan bine stabilit pentru drumuri, pentru infrastructură."
 
Dobre a opinat că preşedintele suferă de un anumit tip de frustrare 
 
"Cât despre domnul Klaus Iohannis, am senzaţia că dânsul suferă de un anumit tip de frustrare. În această delegaţie nu au fost doar oameni politic, a fost şi staff economic, contează foarte mult să mergi, să vorbeşti, să deschizi nişte uşi. Nu poţi să mergi în ţările arabe ca la piaţă, mergi şi te întorci cu un kilogram de cartofi. Lucrurile nu sunt aşa de simple. Este o competiţie globală pe resursele ţărilor arabe. Dar asta nu se poate rezolva cu o vizită de câteva zile. Economia României depinde în proporţie de 70% de UE. Acest mod de export ne aduce şi nişte avantaje dar şi nişte vulnerabilităţi. Dacă economia noastră creşte şi economia UE scade, spaţiul nostru de import scade dramatic. Trebuie să ne concentrăm pe pe alte pieţe, pe alte spaţii, cum sunt ţările arabe, cum este structura BRICS."
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close