Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, decizii după negocierile de la Bruxelles despre pensii, Schengen şi PNRR: "Am negociat înlocuirea procentului de 9,4% pentru pensii"

Nicolae Ciucă, decizii după negocierile de la Bruxelles despre pensii, Schengen şi PNRR: "Am negociat înlocuirea procentului de 9,4% pentru pensii"

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu mai mulți europarlamentari români, din toate grupurile politice, despre aderarea României la Spațiul Schengem, despre resursele disponibile prin PNRR și prin programe operaționale, dar și despre criza actuală, cauzată de războiul din Ucraina.

de Alin Tarnovschi    |    27 Oct 2022   •   13:32

“Am avut întâlniri cu şefa Comisiei Europene, cu Secretarul General al NATO, cu premierul Belgiei, iar în această dimineaţă am avut o întâlnire cu europarlamentarii români şi ultima activitate oficială a fost întâlnirea cu doamna Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Subiectele care au constituit agenda întâlnirilor au fost următoarele: Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina şi, desigur, la sediul NATO am discutat aspectele legate de contextul de securitate.

În afara agendei oficiale am mai avut o întâlnire cu oamenii de afaceri belgieni şi români.

Pentru a rezuma concluziile întâlnirilor voi urma agenda pe care am expus-o”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul conferinţei de presă.

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Spaţiul Schengen

"În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost activităţi de evaluare, Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea două zile în România, iar rezultatele sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrul de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susţinerea pe baza meritului de care ţara noastră trebuie să se bucure şi merit care trebuie recunoscut pentru ceea ce România a realizat, astfel încât să îndeplinească toate cerinţele aquis-ului Schengen.

Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa ministrului de interne olandez astfel încât o comisie, o delegaţie care vrea să vină să îşi clarifice subiectele încă neelucidate, să vină în ţara noastră şi să poată să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins. Am convingerea că aşa cum a rezultat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a fost mesajul transmis de premier referitor la Schengen.

Premierul Ciucă, despre raportul MCV

"În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întregul procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei, atât cu comisarul Didier Reynders, cât şi cu Vĕra Jourová, şi de asemenea sunt perspective pozitive asfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a explicat Nicolae Ciucă.

Negocierile pentru PNRR

"PNRR a fost discutat şi am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea pe care am avut-o cu Ursul von der Leyen. Am afirmat de la început angajamentul nostru de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este şansa noastră de a putea să facem în aşa fel încât să folosim în continuare banii care ni se cuvin prin cadrul multi-anual 2014-2020 şi până la finalul anului 2023 să reuşim absorbţia maximă a acestor fonduri.

De asemenea, semnarea acordului de parteneriat pentru cadrul multi-anual 2021-2027 şi operaţionalizarea celor 16 programe în deplină concordanţă cu oportunităţile pe care le oferă fondurile din PNRR.

Ca atare, timpul rămas la dispoziţie până la finele anului 2026 ne obligă la o coordonare şi o asumare a tuturor reformelor şi investiţiilor într-o linie de prioritizare a tuturor programelor pe care ni le-am asumat în interiorul PNRR şi totodată această prioritizare trebuie făcută astfel încât banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană, fie că vorbim de granturi, fie că vorbim de împrumuturi, să poată să aducă plus valoare în economia românească.

Traversăm o perioadă de criză, avem nevoie ca toate aceste demersuri ale noastre să se alinieze la situaţia concretă şi la această dinamică în continuă evoluţie, motiv pentru care am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară.

Pe partea de decarbonare, în acest sens am convenit că ceea ce urmează în conformitate cu planul asumat să fie scos din funcţiune, să poată fi trecut în rezerva tehnică, astfel încât pe baza unor proceduri foarte bine stabilite să poată fi repuse oricând în funcţiune astfel încât să ne asigurăm securitatea energetică şi consumul necesar atunci când este nevoie.

În ceea ce priveşte infrastructura de transport, şi aici am discutat că este nevoie de anumite ajustări. De altfel, acest subiect l-am discutat şi la întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu doamna comisar Adina Vălean, prin care să identificăm acele obiective care pot fi realizate până în anul 2026 şi care nu pot fi realizare să poată fi înlocuite cu altele care se pot încadra în această limită de timp", a mai precizat prim-ministrul României.

Ce s-a decis cu privire la Republica Moldova

"La fiecare din întâlnirile pe care le-am avut, inclusiv cu doamna preşedinte Metsola, cu doamna preşedinte Ursula von der Leyen, cu Secretarul General NATO, am abordat subiectele legate de Republica Moldova şi Ucraina. Pentru Republica Moldova am adus în discuţie situaţia dificilă creată de criza energetică şi demersurile pe care România le-a făcut astfel încât să poată sprijini Republica Moldova prin asigurarea de energie electrică şi gaz.

De asemenea, am discutat ridicarea cotelor de export pentru că s-a reuşit anul acesta să se obţină o dublare a cotei de export pe care Republica Moldova o avea pentru bunurile pe care le produce şi, de asemenea, încă un aspect important este cel al problemei roaming-ului de care cetăţenii Republicii Moldove trebuie să beneficieze.

Totodată, am discutat aspectele legate de asigurarea de granturi care să permită Republicii Moldova banii necesari pentru a-şi putea să îşi plătească energia electrică şi gazul", a declarat Nicolae Ciucă.

Discuţii despre Ucraina

"În ceea ce înseamnă Ucraina am discutat foarte clar rolul pe care România îl joacă în regiune. Absolut toţi interlocutorii au apreciat şi au lăudat ţara noastră pentru dovada de solidaritate pe care am arătat-o încă de la începutul conflictului din Ucraina. Şi, desigur, măsurile pe care noi le-am luat pentru a facilita tot ce înseamnă transporturi de cereale şi de bunuri dinspre şi înspre Ucraina.

Pe acelaşi palier s-a încadrat şi relaţia pe care am avut-o cu Republica Moldova, asigurând funcţionarea şi fluidizarea traficului la punctele de trecere cu Ucraina şi Republica Moldova şi continuarea identificării de noi soluţii astfel încât să mărim numărul de puncte de trecere, lucru care a fost agreat şi urmează să se întâmple, existând totodată fonduri asigurate la nivelul Uniunii Europene astfel încât în perioada următoare să avem planuri comune concrete prin care să mărim aceste capacităţi de trecere la frontieră.

Nicolae Ciucă, despre întâlnirea cu premierul Belgiei

Întâlnirea cu premierul belgian Alexander De Croo a fost una cât se poate de bună, îndeosebi că în urma vizitei pe care a efectuat-o la Bucureşti şi la Mihail Kogălniceanu în luna aprilie s-au derulat demersuri foarte bune în ceea ce am convenit la întâlnirea pe care am avut-o la Palatul Victoria, reuşind astfel ieri să semnăm două memorandumuri de înţelegere în domeniul nucleare şi, desigur, să continuăm să analizăm posibilitatea de concretizare a altor memorandumuri de înţelegere, dintre care primul este în lista de priorităţi şi vizează dezvoltările în domeniul semi-conductorilor.

Am discutat modul în care Belgia poate să ne ajute prin experienţa pe care o are în dezvoltarea capacităţilor din porturile maritime, să fie folosită şi în dezvoltarea şi optimizarea capacităţii în Portul Constanţa. Am lăsat la urmă acest aspect pentru că vreau să îl leg de următorul subiect şi anume: am mulţumit în mod deosebit Belgiei pentru contribuţia pe care o are la constituirea battle group-ului NATO de pe teritoriul României folosind acest prilej şi mulţumind totodată tuturor ţărilor care participă cu militari şi echipamente la grupul de luptă NATO din România. Este vorba despre Franţa, Belgia şi Olanda", a completat premierul Ciucă.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close