Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, despre procentul cu care ar putea fi supraimpozitate veniturile de stat: "A fost discutat pentru că funcționează și impozitul pe legea finanțelor"

Nicolae Ciucă, despre procentul cu care ar putea fi supraimpozitate veniturile de stat: "A fost discutat pentru că funcționează și impozitul pe legea finanțelor"

Veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate, a spus premierul Nicolae Ciucă. Ce procent a fost discutat şi are mari şanse să fie aplicat pentru veniturile de la stat.

Nicolae Ciucă, despre procentul cu care ar putea fi supraimpozitate veniturile de stat: "A fost discutat pentru că funcționează și impozitul pe legea finanțelor"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    26 Apr 2023   •   16:35

Premierul Nicolae Ciucă a cerut analiza tuturor salariilor din România. Ministrul de Finanțe are o săptămână la dispoziție pentru a veni cu toate cifrele, pentru punerea în aplicare a celei mai recente propuneri a coaliției: cea a supraimpozitării veniturilor mai mari decât salariul președintelui.

PSD a cerut ca măsura să se aplice doar pentru bugetari, însă liberalii atrag atenția că o astfel de lege ar fi neconstituțională.  

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că  nu se discută despre impozit progresiv şi a emis şi o variantă care a fost discutată şi ar putea funcționa. 

"Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție.

Nu se discută despre impozit progresiv. E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat”, spune Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă o supraimpozitare doar a veniturilor de la stat nu ar fi neconstituțională, premierul afirmă că „orice măsură trebuie să aibă și susținere juridică”.

„Procentul de 16% (pentru supraimpozitarea veniturilor mari - n.r.)  a fost discutat pentru că acesta funcționează și impozitul pe legea finanțelor. (...) Nu este absolut nimic bătut în cuie", a spus premierul Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax. 

Așadar, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu trebuie sa vină cu o analiză referitor la supraimpozitarea progresivă, ambele variante. Adică atât pentru bugetari, cât si pentru sectorul privat. Rămâne de văzut câți romani câștigă mai mult de 25 de mii de lei brut și dacă impozitarea va fi de 16% sau de 20%. 

De asemenea, prin raport, ar trebui să se vadă care ar putea fi impactul și câți bani ar aduce la buget această supraimpozitare.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă supraimpozitare premier
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close