Antena 3 CNN Politică Premierul Nicolae Ciucă e dezamăgit de votul Austriei: "Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria"

Premierul Nicolae Ciucă e dezamăgit de votul Austriei: "Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria"

Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat după ce Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

de Silvia Preda    |    08 Dec 2022   •   17:10

"Îmi exprim profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliul JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen", a spus premierul Nicolae Ciucă.

"Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen, ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea graniţelor externe europene, toate cu o singură şi nejustificată excepţie - Austria", a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă: Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria

Nicolae Ciucă a anunțat că România va relua procesul de aderare la Schengen.

"Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm", a spus Ciucă.

"România ca continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv", a mai declarat premierul.

Premierul a afirmat că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele și standardele Schengen.

"Acest lucru a fost confirmat de facto de către comisiile de verificare în octombrie și noiembrie și de celelalte activități pe care țara noastră le-a desfășurat și pe care cu certitudine va continua să le desfășoare, pentru că susținem ferm valorile europene. Faptul că în acest moment cu toții recunoaștem că există o problemă legată de migrație, trebuie ca împreună să găsim și soluții. Doar prezentarea problemei nu rezolvă situația. Ca atare avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e nevoie de o soluție, nu neapărat o soluție tehnică, ci și o soluție politică”, spunea Nicolae Ciucă, joi, înaintea votului.

Marcel Ciolacu: ”Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”

"Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd", afirmă liderul PSD, Marcel Ciolacu, după votul din Consiliul JAI, potrivit căruia România nu a fost primită în spațiul Schengen.

Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă Schengen
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close